Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Pre útoky na personál bude nemocnicu strážiť talianska armáda

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

O rozhodnutí strážiť nemocnicu v meste Vibo Valentina rozhodol kalábrijský prefekt Paolo Giovanni Grieco.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Rím 15. septembra (TASR) - Príslušníci talianskej armády budú od pondelka strážiť zdravotnícky personál v nemocnici v regióne Kalábria na juhu krajiny. Dôvodom je séria násilných útokov na lekárov a zdravotné sestry zo strany rozzúrených pacientov a ich príbuzných po celom Taliansku. TASR píše podľa agentúry ANSA a AP.

O rozhodnutí strážiť nemocnicu v meste Vibo Valentina rozhodol kalábrijský prefekt Paolo Giovanni Grieco.

Útoky na zdravotníckych pracovníkov sú v uplynulom období obzvlášť časté v južnom Taliansku, čo podnietilo rozhodnutie o nasadení armády na zaistenie bezpečnosti zdravotníckeho personálu.

ANSA píše, že zlomovým momentom bol útok na nemocnicu Policlinico v meste Foggia začiatkom septembra. Skupina približne 50 príbuzných a priateľov 23-ročnej ženy, ktorá zomrela počas urgentnej operácie vtedy zaútočila na personál nemocnice. Podobný masový útok sa udial aj v sobotu ráno v meste Pescara v regióne Abruzzy.

Videozáznam z útoku v nemocnici Policlinico sa rozšíril na sociálnych sieťach. Na zázname vidieť ako sa lekári a zdravotné sestry zabarikádovali v miestnosti, aby unikli útočníkom. Viacerí z nich pritom utrpeli zranenia.

V nemocnici sa počas jedného týždňa udiali celkovo tri útoky na personál. Jej riaditeľ vyhlásil, že pokiaľ sa situácia nezlepší bude nútený uzavrieť urgentné oddelenie.

V roku 2023 zaznamenali v Taliansku viac ako 16.000 verbálnych a fyzických útokov na zdravotnícky personál. "Za uplynulé desaťročie sme nikdy nezaznamenali takú mieru agresie," uviedol Antonio De Palma, predseda odborového zväzu Nursing Up. "Dostali sme sa do bodu, keď úvahy o vojenskej ochrane v nemocniciach už nie sú prehnané. Už nemôžeme ďalej čakať," dodal.

Talianska federácia lekársko-vedeckých spoločností (Fism) taktiež navrhla prísne opatrenia pre páchateľov. Navrhuje napríklad pozastavenie prístupu k bezplatnej lekárskej starostlivosti na tri roky pre každého, kto napadne zdravotníckych pracovníkov alebo poškodí nemocničné zariadenia.

Nedostatok personálu a dlhé čakacie doby sú hlavnými dôvodmi nespokojnosti pacientov. Podľa najväčšieho talianskeho odborového zväzu lekárov je od roku 2022 takmer polovica miest v urgentnej medicíne neobsadená. Lekári sa sťažujú na nízke mzdy a prepracovanosť, ktorá vedie k vyhoreniu.

Agentúra AP píše, že minulý rok v talianskom zdravotníctve chýbalo približne 30.000 lekárov. Medzi rokmi 2010 až 2020 sa v krajine zatvorilo 111 nemocníc a 113 urgentných príjmov.