Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 26. jún 2024Meniny má Adriána
< sekcia Zahraničie

Pri útokoch Izraela zahynulo v Predjordánsku päť ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v Predjordánsku pravidelne podniká zásahy voči ozbrojeným teroristom, ako označuje príslušníkov Hamasu a ďalších militantných skupín.

Jeruzalem/Túlkarim 17. januára (TASR) - Izraelské útoky na okupovanom Západnom brehu Jordánu si v stredu vyžiadali päť obetí, uviedla izraelská armáda a zdravotníci. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

Izraelská armáda v Predjordánsku pravidelne podniká zásahy voči "ozbrojeným teroristom", ako označuje príslušníkov Hamasu a ďalších militantných skupín.

Palestínsky Červený polmesiac v stredu informoval o štyroch obetiach v utečeneckom tábore v meste Túlkarim na severozápade Predjordánska, na ktorý podľa neho zaútočil izraelský dron.

"Tábor obliehajú lietadlá, tanky a veľké množstvo príslušníkov izraelskej armády," povedal pre AFP predstaviteľ tábora.

Izraelská armáda potvrdila, že v danej oblasti vykonáva "protiteroristické aktivity", ale bližšie podrobnosti neuviedla.

Krátko predtým armáda informovala o tom, že pri leteckom útoku v inej oblasti západného brehu zneškodnila veliteľa militantov Abdalláha abú Šalála, čím zmarila bezprostredne hroziaci teroristický útok. Tento muž podľa Izraela stál za viacerými útokmi spáchanými počas uplynulého roka vrátane jedného vo východnom Jeruzaleme.

Militant bol zabitý pri utečeneckom tábore Balata v blízkosti mesta Nábulus. Podľa izraelskej armády bol šéfom teroristickej bunky financovanej a riadenej aktérmi napojenými na Irán.

Násilie na Západnom brehu Jordánu sa zintenzívnilo po bezprecedentnom útoku na Izrael, ktorý podniklo palestínske militantné hnutie Hamas 7. októbra a ktorý si vyžiadal smrť približne 1140 ľudí, väčšinou civilistov.

Izrael v reakcii na to začal s ostreľovaním palestínskeho Pásma Gazy a neskôr aj s pozemnou inváziou, ktorá si podľa palestínskych predstaviteľov doteraz vyžiadala vyše 24.000 obetí, väčšinou žien a detí.

Od vypuknutia tohto konfliktu prišlo na Západnom brehu Jordánu o život už okolo 350 Palestínčanov.