Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Predseda ruskej dumy tvrdí, že za zadržaním šéfa Telegramu stoja USA

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Durova zadržali v rámci prebiehajúceho súdneho vyšetrovania ešte v sobotu na letisku Paríž - Le Bourget, kam pricestoval súkromným lietadlom z Azerbajdžanu.

Moskva 27. augusta (TASR) - Predseda dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin v utorok obvinil Spojené štáty, že stoja za zadržaním zakladateľa a generálneho riaditeľa platformy Telegram Pavla Durova vo Francúzsku. Toto tvrdenie však nepodporil žiadnymi dôkazmi, informovala agentúra Reuters, zo správy ktorej čerpala TASR.

Durova zadržali v rámci prebiehajúceho súdneho vyšetrovania ešte v sobotu na letisku Paríž - Le Bourget, kam pricestoval súkromným lietadlom z Azerbajdžanu. Medializované správy oficiálne potvrdil v pondelok francúzsky prezident Emmanuel Macron s tým, že zadržanie nemá politický motív.

"Telegram je jednou z mála a zároveň najväčších internetových platforiem, na ktoré Spojené štáty nemajú vplyv. V predvečer prezidentských volieb v USA je dôležité, aby (prezident Joe) Biden vzal Telegram pod kontrolu," uviedol Volodin vo svojom príspevku na sieti.

Tridsaťdeväťročný Durov sa narodil v Rusku, avšak krajinu v roku 2014 opustil po tom, ako odmietol splniť požiadavky Kremľa na zrušenie opozičných komunít na svojej sociálnej sieti VKontakte, ktorú predal. Podľa médií získal Durov v roku 2021 francúzske občianstvo aj občianstvo Spojených arabských emirátov.

Vo Francúzsku ho momentálne vypočúvajú v súvislosti s údajnými trestnými činmi vrátane podvodu, obchodovania s drogami, kyberšikany, organizovaného zločinu a podpory terorizmu. Podnikateľ je podozrivý, že neprijal opatrenia na obmedzenie kriminálneho využívania svojej platformy. Spoločnosť obvinenia odmietla.

Telegram sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 stal hlavným zdrojom nefiltrovaného a podľa Reuters niekedy aj zavádzajúceho obsahu pochádzajúceho od oboch strán konfliktu. Sociálna sieť má podľa Durova približne 950 milión aktívnych používateľov mesačne.

Odborníci na kybernetickú bezpečnosť, ktorých citovala stanica BBC, tvrdia, že Telegram má v porovnaní s inými veľkými platformami podstatne slabší systém moderovania extrémistického a nezákonného obsahu.