Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Predseda ruskej Dumy zisťuje názor ľudí na úplný zákaz e-kolobežiek

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Do prieskumu sa zapojilo už viac ako 97.500 ľudí.

Moskva 16. júla (TASR) - Predseda dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin podnikol v utorok medzi používateľmi aplikácie Telegram prieskum na tému úplného zákazu používania elektrických kolobežiek na uliciach ruských miest.

Do prieskumu sa zapojilo už viac ako 97.500 ľudí. Zákaz e-kolobežiek nateraz podporilo 68 percent opýtaných. 27 percent ich hlasovalo proti a päť percent zvolilo možnosť "nezáleží na tom", informovala agentúra Reuters.

V komentároch časť používateľov vyjadruje nespokojnosť s kolobežkami v uliciach svojho mesta. Sú však aj takí, ktorí navrhujú, aby poslanci "robili niečo užitočnejšie" ako prieskumy o kolobežkách. Pod Volodinovým statusom je takmer 4000 komentárov a má približne 280.000 zobrazení.

Štátna duma minulý týždeň v prvom čítaní prijala zmeny a doplnenia zákona o správnych deliktoch, ktorými sa zavádzajú pokuty za priestupky súvisiace s používaním prostriedkov e-mobility osôb.

Navrhovaný zákon počíta s pokutami za prekročenie rýchlosti (52 eur) alebo za jazdu pod vplyvom alkoholu (312 eur). Trestať sa bude aj jazda so spolujazdcom/-ami na jednej kolobežke, preprava dieťaťa a odmietnutie lekárskej prehliadky.

Podľa prezentovaných štatistík bolo od januára do septembra 2023 zaznamenaných 2600 nehôd s účasťou elektrických kolobežiek. Volodin dodal, že od začiatku tohto roka úrady v Rusku v porovnaní s predchádzajúcim rokom zaznamenali ich viac ako 2,5-násobné zvýšenie.

Na sociálnych sieťach v Rusku sa často objavujú kolízie s účasťou e-kolobežiek. Jedna z nich sa týkala aj úradníka z ministerstva kultúry, ktorého v roku 2021 zbila skupina opitých mužov nahnevaných tým, že jazdil po chodníku.

Mnohé mestá po celom svete prijali v posledných rokoch ustanovenia, ktoré obmedzujú používanie e-kolobežiek - napriek tomu, že ich popularita medzi kuriérmi doručovacích spoločností, miestnymi obyvateľmi a turistami je veľká. Niektoré mestá, ako napríklad Paríž, tento typ dopravných prostriedkov po sérii nehôd a kolíziách s chodcami úplne zakázali.