Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Predstavenie novej francúzskej vlády sa presunulo na sobotu

Na snímke Michel Barnier. Foto: TASR/AP

Barnier, bývalý konzervatívny komisár EÚ, vo štvrtok večer po náročných rokovaniach predstavil prezidentovi Emmanuelovi Macronovi zloženie svojej budúcej stredopravej vlády.

Paríž 20. septembra (TASR) - Vládu nového francúzskeho premiéra Michela Barniera predstavia v sobotu a nie v piatok, ako sa pôvodne očakávalo. Podľa správ francúzskych médií sa vo vláde ešte stále pracuje na "konečných úpravách". TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Barnier, bývalý konzervatívny komisár EÚ, vo štvrtok večer po náročných rokovaniach predstavil prezidentovi Emmanuelovi Macronovi zloženie svojej budúcej stredopravej vlády. Došlo k tomu dva týždne od Barnierovho vymenovania do funkcie premiéra.

V predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa konali pred viac ako dvomi mesiacmi, zvíťazila ľavicová aliancia Nový ľudový front (NFP) pred centristickou koalíciou Spolu (ENS) prezidenta Macrona a krajne pravicovou stranou Národné združenie (RN). Žiadna skupina však v parlamente nezískala absolútnu väčšinu.

Televízia BFM vo štvrtok informovala, že Barnier na pozíciu ministra vnútra navrhuje konzervatívneho senátora Bruna Retailleaua. Za ministra zahraničných vecí chce Jeana-Noela Barrota, ktorý doteraz pôsobil na čele rezortu pre európske záležitosti. Na pozícii ministra obrany údajne zotrvá Sébastien Lecornu. Ministrom hospodárstva sa podľa AFP pravdepodobne stane súčasný šéf parlamentnej komisie pre hospodárske záležitosti Antoine Armand.

Podľa Barniera medzi priority jeho vlády bude patriť zlepšenie kúpnej sily obyvateľstva, lepšia kontrola imigrácie a lepšie riadenie verejných financií. Nová vláda je "pripravená konať v prospech francúzskeho ľudu," vyhlásila vo štvrtok premiérova kancelária.