Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Zástupca Jeruzalema chce zastaviť odvoz odpadu z konzulátu Francúzska

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Nemenovaný predstaviteľ AFP povedal, že King nemá žiadnu právomoc rozhodovať v tejto veci.

Tel Aviv 18. júna (TASR) - Izraelský ultranacionalistický aktivista a zástupca primátora Jeruzalema Arje King v utorok vyzval miestne úrady, aby nezbierali odpad z francúzskeho konzulátu. Zrejme tak reagoval na zákaz účasti izraelským zbrojárskych firiem na medzinárodnom veľtrhu Eurosatory 2024 v Paríži.

Francúzske úrady zakázali účasť izraelskému obrannému priemyslu na medzinárodnom veľtrhu ešte v máji. Ministerstvo obrany to odôvodnilo izraelským ťažením v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

King na sociálnej sieti X zverejnil list, ktorý adresoval oddeleniu komunálnej hygieny. Požiadal ho nariadiť "pracovníkom údržby Jeruzalema, aby okamžite ukončili odvoz odpadu z budovy francúzskeho konzulátu".

Jeho žiadosť nebude implementovaná, uviedla vo vyhlásení jeruzalemská radnica s tým, že zber odpadu z francúzskeho konzulátu bude pokračovať. Nemenovaný predstaviteľ AFP povedal, že King nemá žiadnu právomoc rozhodovať v tejto veci.

Zástupca primátora v predmetnom liste odsúdil "zradcovské a protiizraelské správanie" francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý sa podľa Kinga snaží ublížiť židovskému štátu a jeho priemyslu. Podľa agentúry AFP tým zrejme odkazoval na zákaz uvalený na izraelské firmy.

"Ako radnica hlavného mesta Izraela sa nesmieme nečinne prizerať a akceptovať rozhodnutie francúzskeho prezidenta postaviť sa po boku teroristickej organizácie Hamas," citovala AFP z listu.

V izraelskom prístavnom meste Tel Aviv sídli francúzske veľvyslanectvo, zatiaľ čo v Jeruzaleme konzulát, ktorý funguje aj pre Palestínčanov vo východnej časti mesta, v Pásme Gazy a na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Palestínčania požadujú východný Jeruzalem, ktorý Izrael anektoval, za hlavné mesto svojho prípadného nezávislého štátu. Izrael však považuje celý Jeruzalem za svoje nedeliteľné hlavné mesto.