Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Premiér Netanjahu verí, že s Bidenom prekonajú nezhody

Na archívnej izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR - Michal Svítok

V rozhovore pre TV reláciu Dr. Phil Primetime Netanjahu pripomenul, že s Bidenom sa poznajú 40 rokov, pričom sa v mnohých záležitostiach zhodli a v iných tomu tak nebolo.

Washington 10. mája (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dúfa, že s americkým prezidentom Joeom Bidenom dokážu prekonať svoje nezhody ohľadom vojny v Pásme Gazy.

V rozhovore pre TV reláciu Dr. Phil Primetime Netanjahu pripomenul, že s Bidenom sa poznajú 40 rokov, pričom sa v mnohých záležitostiach zhodli a v iných tomu tak nebolo. Vyjadril nádej, že aj v prípade najnovších nezhôd sa im s Bidenom podarí prekonať ich.

V podobnom duchu sa vyjadrili aj ministri izraelského vojnového kabinetu – minister obrany Joav Galant a jeho predchodca na tomto poste Benny Ganc, doplnil Reuters.

Galant sa na "nepriateľov i najlepších priateľov" Izraela obrátil s upozornením, že "štát Izrael nemožno poraziť", pričom doplnil, že izraelská armáda dosiahne svoje ciele týkajúce sa Hamasu, libanonského proiránskeho hnutia Hizballáh i obnovenia bezpečnosti.

Ganc vyjadril uznanie za bezprecedentnú americkú podporu. V statuse na sieti X uviedol, že "Izrael má povinnosť, pokiaľ ide o národnú bezpečnosť a morálku, pokračovať v boji, aby vrátil rukojemníkov a skoncoval s hrozbou Hamasu proti južnému Izraelu".

Exminister pripomenul, že "Spojené štáty majú morálnu a strategickú povinnosť poskytnúť Izraelu nástroje, ktoré sú potrebné pre túto misiu."

Súbežne s verejne sa odohrávajúcim sporom vyvolaným plánmi Izraela na inváziu do Rafahu sa Spojené štáty pokúšajú viesť s egyptskými a katarskými sprostredkovateľmi rozhovory o prímerí medzi Izraelom a Hamasom.

Títo vyjednávači však narazili na požiadavku Hamasu na ukončenie vojny v Pásme Gazy - Izrael je pritom ochotný pristúpiť len na prímerie. Aj pre to sa vo štvrtok posledné stretnutia v Káhire skončilo bez dohody a tým, že Izrael potvrdil, že bude pokračovať v plánoch na vojenskú operáciu v Rafahu.

Hlavný hovorca izraelskej armády, kontradmirál Daniel Hagari, vo štvrtok na brífingu - aj v kontexte sporov s USA - uviedol, že izraelské ozbrojené sily majú dostatok munície "na Rafah i ďalšie plánované operácie".