Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Premiérku Kallasovú v prípade odchodu do EÚ nahradí minister pre klímu

Na snímke estónska premiérka Kaja Kallasová. Foto: TASR – Jakub Kotian

Kallasová, prvá žena na poste estónskej premiérky, plánuje pred svojou rezignáciou zastupovať svoju krajinu na samite NATO, ktorý sa bude konať 9.-11. júla vo Washingtone.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tallinn 29. júna (TASR) - Estónska reformná strana (RE) premiérky Kaje Kallasovej v sobotu nominovala ministra pre klímu Kristena Michala, ktorý Kallasovú nahradí v prípade jej vymenovania do funkcie šéfky zahraničnej politiky Európskej únie. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

Výkonný výbor tejto liberálno-konzervatívnej strany prijal rozhodnutie jednomyseľne. Michal sa poďakoval strane za prejavenú dôveru a prisľúbil, že bude dôstojne zastávať túto funkciu. Zdôraznil, že jeho prioritou bude národná bezpečnosť Estónska.

Kallasovej vláda je pevným zástancom Ukrajiny v boji proti ruskej agresii a podporuje tvrdú politiku voči Moskve. Kallasovú (47) v tomto roku pridali na zoznam osôb hľadaných ruským ministerstvom vnútra na základe obvinení z trestných činov.

Vedenie RE sa tiež rozhodlo preveriť súčasnú koaličnú dohodu, ktorá zahŕňa Sociálnodemokratickú stranu (SDE) a liberálne Estónsko 200 ako mladších partnerov.

Kallasovú vo štvrtok na samite v Bruseli zvolili za novú šéfku zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ. Potvrdenie jej funkcie závisí ešte od hlasovania v novom Európskom parlamente.

Kallasová, prvá žena na poste estónskej premiérky, plánuje pred svojou rezignáciou zastupovať svoju krajinu na samite NATO, ktorý sa bude konať 9.-11. júla vo Washingtone.

Kremeľ na menovanie Kallasovej reagoval s nevôľou, pričom uviedol, že ak sa stane novou šéfkou diplomacie EÚ, tak beztak už zlé vzťahy Bruselu s Moskovu sa ešte zhoršia.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil Kallasovú za Rusku "dobre známu svojimi absolútne neprijateľnými a niekedy extrémne rusofóbnymi výrokmi". Zároveň dodal, že estónska premiérka dosiaľ nijako nevynikla diplomatickými schopnosťami.