Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Prepravu cez Kerčský prieliv dočasne pozastavili pre ukrajinský útok

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Pozastaveniu trajektovej prepravy predchádzal ukrajinský útok, ktorý vo štvrtok zničil jednu z lodí kotviacich v prístave Kavkaz v Kerčskom prielive.

Moskva 23. augusta (TASR) - Ruské ministerstvo dopravy v piatok uviedlo, že trajektová preprava cez Kerčský prieliv medzi Ruskom a okupovaným ukrajinským polostrovom Krym je dočasne pozastavená. Prostredníctvom trajektov Rusko zásobuje svoje jednotky na polostrove. TASR o tom informuje podľa agentúr Reuters a Interfax.

Pozastaveniu trajektovej prepravy predchádzal ukrajinský útok, ktorý vo štvrtok zničil jednu z lodí kotviacich v prístave Kavkaz v Kerčskom prielive.

"V súčasnosti pokračujú práce na odstraňovaní následkov incidentu v prístave Kavkaz, kde bol zavedený osobitný režim,"
uviedlo ministerstvo dopravy, ktoré prepravcom odporučilo využiť alternatívnu cestu na Krym – cez okupované územia na juhovýchode Ukrajiny.

Potopenie jedného z trajektov ukrajinské námorné sily potvrdili v piatok ráno. Na lodi sa nachádzalo 30 cisterien s pohonnými hmotami. Telegramový kanál Shot uvádza, že loď pravdepodobne zasiahla raketa Neptun odpálená z Odeskej oblasti.

Hovorca ukrajinského vojenského námorníctva Dmytro Pletenčuk pre ukrajinskú televíziu uviedol, že zasiahnutá loď blokuje prístav a Rusko ho nemôže využívať, dokým vrak trajektu neodstráni. Agentúra TASS uviedla, že oheň, ktorý v prístave vypukol po zásahu trajektu, stále horí a hasičom sa ho zatiaľ nepodarilo uhasiť.

Prístav Kavkaz leží na polostrove Čuška nachádzajúcom sa na východnej strane Kerčského prielivu. S protiľahlým polostrovom Krym, ktorý Rusko v marci 2014 protiprávne anektovalo, ho spája trajektová linka. Prístav Kavkaz je považovaný za dôležitý prekládkový prístav pre Krym a ruské sily pri ich invázii na Ukrajinu.