Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Prepustili vedúcich predstaviteľov opozičnej strany v Tanzánií

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

V príspevku na sieti X hovorca centristicko-pravicovej strany oznámil, že stranícky šéf Freeman Mbowe a podpredseda Tundu Lissu sami zložili kauciu.

Dar es Salaam 13. augusta (TASR) - Vedúci predstavitelia hlavnej opozičnej strany v Tanzánii, ktorých spolu so stovkami priaznivcom zadržali pred plánovaným opozičným zhromaždením, boli prepustení na kauciu, uviedol v utorok hovorca Strany pre demokraciu a pokrok (Chadema). TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

V príspevku na sieti X hovorca centristicko-pravicovej strany oznámil, že stranícky šéf Freeman Mbowe a podpredseda Tundu Lissu sami zložili kauciu. Naďalej sú však zadržiavaní lídri straníckeho mládežníckeho krídla Bavicha.

Podľa polície bolo pred nedovoleným zhromaždením naplánovaným na pondelok zadržaných celkovo 520 osôb napojených na stranu, vrátane jej lídrov a členov mládežníckeho hnutia.

V nedeľu polícia zadržala Lissua a generálneho tajomníka Johna Mnyiku. Šéf Chademy Mbowe bol zadržaný v pondelok na regionálnom letisku spolu s predsedom mládežníckeho krídla Johnom Pambaluom. Chadema predtým informovala, že stovky jej mladých podporovateľov polícia zadržala pri ceste do mesta.

Skupiny na ochranu práv a oponenti vlády vyjadrili znepokojenie, že policajné akcie môžu signalizovať návrat k represívnej politike zosnulého prezidenta Johna Magufuliho, keďže krajina sa pripravuje na voľby, ktoré sa uskutočnia koncom budúceho roka.

Prezidentka Tanzánie Samia Saluhu Hassanová od nástupu k moci v marci 2021 zrušila zákaz politických zhromaždení a uvoľnila aj obmedzenia týkajúce sa médií. Od opozičných strán aj ľudskoprávnych skupín si však vyslúžila kritiku za zadržanie ľudí, ktorí minulý rok plánovali protesty proti dohode o správe prístavu v hlavnom meste Dar es Salaam.