Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Prestrelka medzi Predjordánskom a Libanonom si vyžiadala štyri životy

Izraelskí policajti hliadkujú neďaleko miesta, kde došlo k prestrelke na hranici medzi Predjordánskom a Libanonom, na hraničnom priechode Allenbyho most na Západnom brehu Jordánu 8. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Incident sa odohral na hraničnom priechode Allenbyho most známom aj ako Hraničný priechod kráľa Husseina.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tel Aviv 8. septembra (TASR) – Pri streľbe na hraničnom priechode medzi Izraelom okupovaným Predjordánskom a Libanonom zahynuli štyria ľudia vrátane útočníka, uviedla v nedeľu izraelská armáda. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Incident sa odohral na hraničnom priechode Allenbyho most známom aj ako Hraničný priechod kráľa Husseina. Ide o jediný medzinárodný hraničný priechod, ktorý Palestínčanom žijúcim v Predjordánsku umožňuje opustiť územie bez toho, aby prešli územím Izraela.

Útočník dorazil na miesto v nákladnom aute z Jordánska, vystúpil z neho a spustil paľbu na bezpečnostné zložky strážiace priechod, uviedla izraelská armáda. Zastrelil troch civilistov a následne bol eliminovaný. Armáda neskôr doplnila, že usmrtené osoby pracovali pre bezpečnostnú službu a neboli súčasťou armády ani polície. Priechod spolu s izraelskou armádou strážia aj súkromné bezpečnostné služby.

Jordánske úrady priechod uzavreli a začali incident vyšetrovať, uviedol pre Reuters nemenovaný jordánsky predstaviteľ.

Napätie v Predjordánsku zvanom aj Západný breh Jordánu sa vystupňovalo po útoku militantného hnutia Hamas na Izrael 7. októbra minulého roku. V dôsledku útokov prišlo od októbra o život najmenej 662 Palestínčanov na tomto okupovanom území, uvádza palestínske ministerstvo zdravotníctva.

Izraelské úrady uvádzajú, že za rovnaký čas pri palestínskych útokoch zahynulo najmenej 23 Izraelčanov.