Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Prezident Maduro urobil viacero zmien vo svojej vláde

Na snímke účastníci protestu proti venezuelskému prezidentovi. Foto: TASR/AP

Maduro je pri moci od roku 2013 a podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil v prezidentských voľbách 28. júla.

Caracas 28. augusta (TASR) - Venezuelský prezident Nicolás Maduro v utorok oznámil viacero zmien v zložení svojej vlády. Urobil tak mesiac po sporných prezidentských voľbách. TASR informuje podľa agentúry AP a webovej stránky stanice CNN.

Viceprezidentka Delcy Rodríguezová bola vymenovaná za ministerku pre ropný priemysel a poslanec Diosdado Cabello z Madurovej Zjednotenej socialistickej strany Venezuely (PSUV) bude ministrom vnútra, spravodlivosti a mieru. Obaja títo politici sú blízki spolupracovníci prezidenta, pripomína CNN.

Cabello po vymenovaní uviedol, že sa bude usilovať urýchlene podniknúť kroky voči všetkým, ktorí konali proti ústave a zákonom.

Maduro je pri moci od roku 2013 a podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil v prezidentských voľbách 28. júla. Opozícia považuje voľby za zmanipulované a zverejnila kópie 84 percent odovzdaných hlasovacích lístkov, ktoré ako víťaza potvrdzujú Edmunda Gonzáleza Urrutiu z opozičnej aliancie Jednotná demokratická platforma (PUD). Voľby za zmanipulované považuje aj väčšina juhoamerických krajín, USA alebo EÚ.

V krajine v reakcii na výsledky volieb vypukli protesty. Vláda tvrdí, že PUD podnecuje násilie, aliancia to však popiera. Venezuelská prokuratúra začala vyšetrovať členov opozície a zatýkať novinárov, píše AP.

González Urrutia v utorok opätovne nereagoval na predvolanie prokuratúry, ktorá ho chce vypočuť v rámci vyšetrovania jeho tvrdení, že je zákonným víťazom volieb.