Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

Prezident Saíd zložil sľub na druhé funkčné obdobie

Na snímke tuniský prezident Kajsa Saídu. Foto: TASR/AP

Po drvivom volebnom víťazstve v roku 2019 Saíd v roku 2021 rozpustil parlament a prepísal ústavu.

Tunis 22. októbra (TASR/Teraz.sk) - Prezident Turecka Kajs Saíd sa ujal úradu na druhé funkčné obdobie. Vo svojom pondelkovom inauguračnom prejave, o ktorom informovala v utorok agentúra AP, vyzval na "kultúrnu revolúciu" s cieľom bojovať proti nezamestnanosti, terorizmu a korupcii. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

"Cieľom je vybudovať krajinu, v ktorej môže každý dôstojne žiť," uviedol vo svojom prejave k poslancom tuniského parlamentu opätovne zvolený prezident Saíd, 66-ročný bývalý profesor práva.

Na začiatku októbra získal Saíd v prezidentských voľbách 90,7 percenta hlasov. Za Saídom výrazne zaostal jeho najvýraznejší protikandidát Ajáší Zámmil. Volebná účasť bola pomerne nízka, iba 29 percent, čo podľa AP možno interpretovať ako výraz nespokojnosti mnohých Tunisanov, ktorí stratili dôveru v politiku.

Po drvivom volebnom víťazstve v roku 2019 Saíd v roku 2021 rozpustil parlament a prepísal ústavu. Nasledoval zásah proti disentu, pričom viacerí jeho kritici naprieč politickým spektrom skončili vo väzení.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) so sídlom v New Yorku nedávno uviedla, že "v Tunisku je aktuálne zadržiavaných z politických dôvodov alebo za uplatňovanie svojich základných práv viac ako 170 osôb".