Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Prezident varuje Najvyšší súd pred blokovaním spornej reformy

Na archívnej snímke tieň prezidentského kandidáta Andresa Manuela Lopeza Obradora. Foto: TASR/AP

USA, najväčší obchodný partner Mexika, varovali, že reforma súdnictva ohrozuje ich vzájomné vzťahy, ktoré závisia od dôvery investorov v mexický právny rámec.

Mexiko 7. septembra (TASR) - Dosluhujúci mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v piatok vyhlásil, že ak Najvyšší súd zablokuje jeho kontroverzný plán reformy súdnictva, pôjde o "hrubé porušenie" ústavy krajiny. Na základe tejto reformy by sudcov mali voliť priamo občania. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Obradorova reforma vyvolala pobúrenie u mexickej opozície a znepokojila Spojené štáty a medzinárodných investorov. Nesúhlasia s ňou ani súčasní sudcovia, ktorí v auguste vstúpili do štrajku a požiadali Najvyšší súd, aby do legislatívneho procesu zasiahol. Na to však podľa prezidenta neexistuje "žiadny právny základ".

"Zastavenie procesu analýzy, diskusie a prípadného schválenia ústavnej reformy by bolo odchýlkou a samozrejme hrubým porušením ústavy," povedal López Obrador na tlačovej konferencii.

Dolná komora mexického parlamentu, kde má Hnutie národnej obrody (MORENA) Lópeza Obradora a spojenci po júnových voľbách dvojtretinovú väčšinu, už v stredu schválila kontroverzný plán. V Senáte, kde vládnej koalícii chýba jedno kreslo k dvojtretinovej väčšine, budú o ňom rokovať budúci týždeň.

USA, najväčší obchodný partner Mexika, varovali, že reforma súdnictva ohrozuje ich vzájomné vzťahy, ktoré závisia od dôvery investorov v mexický právny rámec.

López Obrador tvrdí, že súčasné súdnictvo je pretkané korupciou a slúži záujmom politickej a hospodárskej elity. Často aj kritizoval Najvyšší súd, ktorý bránil niektorým jeho navrhovaným reformám v oblastiach ako energetika a bezpečnosť. Reformu súdnictva podporuje aj jeho nástupkyňa v úrade prezidenta Claudia Sheinbaumová, ktorá úrad prevezme 1. októbra.