Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Prezidenti Brazílie a Kolumbie diskutovali o kríze vo Venezuele

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Rozhovor medzi predstaviteľmi krajín sa uskutočnil po tom, ako mexický prezident Andrés Manuel López Obrador odstúpil od trojstrannej iniciatívy týkajúcej sa sporných venezuelských volieb.

Brazília 14. augusta (TASR) - Prezidenti Brazílie a Kolumbie v stredu počas telefonátu diskutovali o možných rokovaniach zameraných na ukončenie krízy vo Venezuele, uviedol brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Telefonoval som s Kolumbiou a snažil som sa zistiť, či by sme mohli nájsť riešenie problémov vo Venezuele, a či by sme mohli obnoviť demokratický pokoj v krajine," uviedol brazílsky prezident.

Rozhovor medzi predstaviteľmi krajín sa uskutočnil po tom, ako mexický prezident Andrés Manuel López Obrador odstúpil od trojstrannej iniciatívy týkajúcej sa sporných venezuelských volieb, uviedli pre Reuters dva zdroje.

Mexický líder v utorok vyhlásil, že sa zatiaľ nezúčastní na týchto rozhovoroch a počká na prešetrenie volieb, ktoré má na starosti venezuelský najvyšší súd. Lula da Silva a Petro sa rozhodli pokračovať v rozhovoroch aj po odstúpení mexického prezidenta, uviedol nemenovaný brazílsky predstaviteľ.

Brazília i Kolumbia koordinovali svoje diplomatické úsilie o vyriešenie krízy Venezuely, ktorá vznikla po prezidentských voľbách z 28. júla. Venezuelský prezident Nicolása Maduro aj opozičný kandidát Edmundo González Urrutia tvrdia, že zvíťazili. Venezuelská volebná komisia však za víťaza vyhlásila súčasnú hlavu štátu Madura. Lula i jeho kolumbijský náprotivok Gustavo Petro preto žiadali zverejnenie podrobných výsledkov hlasovania.

Prezidenti Brazílie a Kolumbie plánujú zorganizovať telefonický hovor aj s venezuelským prezidentom a s opozičným kandidátom, informuje Reuters. Obe krajiny zároveň odmietajú uznať výsledok volieb a Madurovo víťazstvo, kým nebudú zverejnené celkové výsledky, uviedli brazílske zdroje.