Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Pri atómovej elekrárni Paks platí druhý stupeň povodňovej pohotovosti

Foto: TASR/MTI

Úsek Dunaja pri Paksi by mal kulminovať v nadchádzajúcich dňoch. Hladina však pravdepodobne nedosiahne výšku pre tretí stupeň pohotovosti.

Budapešť 21. septembra (TASR) - Pri atómovej elektrárni v juhomaďarskom Paksi vyhlásili v sobotu druhý stupeň povodňovej pohotovosti. Ministerstvo energetiky pre agentúru MTI uviedlo, že prichádzajúca záplavová vlna na Dunaji neohrozuje bezpečnosť dodávok energie, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Prevádzkovatelia energetických sietí a energetických zariadení, ktorí zohrávajú rozhodujúcu úlohu v zásobovaní krajiny, sú patrične pripravení a pozorne sledujú povodňovú situáciu," uviedol minister energetiky Csaba Lantos.

Podľa jeho vyjadrenia hasiči a vodohospodári zabezpečujú nepretržité monitorovanie hrádzí a vzdúvadiel pri elektrárni.

Úsek Dunaja pri Paksi by mal kulminovať v nadchádzajúcich dňoch. Hladina však pravdepodobne nedosiahne výšku pre tretí stupeň pohotovosti, pričom vodohospodári sú pripravení aj na prípadné ďalšie stúpanie hladiny.

Pracovníci atómovej elektrárne odstraňujú zvýšené množstvo naplaveného dreva a spolupracujú s vodohospodármi pri zabezpečovaní nepretržitého sledovania povodňovej situácie.

Dunaj má v Budapešti kulminovať v sobotu. Podľa predpovede vodohospodárov dosiahne hladina rieky zhruba 840 centimetrov, čo je o 50 centimetrov menej než pri povodni v roku 2013.