Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Zahraničie

Pri Gardskom jazere zaznamenali stovky prípadov gastroenteritídy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vírus spôsobujúci gastroenteritídu sa môže prenášať aj potravinami. Ani táto hypotéza sa však v Torri del Benaco nepotvrdila.

Verona 2. júla (TASR) — Už viac ako tisíc prípadov gastroenteritídy, známej aj ako žalúdočná viróza, zaznamenali v uplynulých dňoch v talianskom mestečku Torri del Benaco ležiacom na východnom brehu Gardského jazera a jeho okolí. TASR o tom informuje na základe správ agentúr APA a DPA.

Gastroenteritídu u detí spôsobuje rotavírus, u dospelých býva bežnejšou príčinou norovírus a baktérie rodu Campylobacter. Príznaky zvyčajne ustúpia do dvoch dní.

Vyše 300 postihnutých v Taliansku trpelo nevoľnosťou, bolesťami brucha a hnačkou.

V niektorých vzorkách vody odobratých minulý piatok a analyzovaných v Brescii bol zistený norovírus. V nedeľu boli na rôznych miestach v Torri del Benaco odobraté nové vzorky, no všetky predbežné výsledky boli negatívne, uviedla v pondelok správcovská spoločnosť Azienda Gardesana Servizi (AGS). Obyvatelia napriek tomu dostávajú balenú vodu, zatiaľ čo úrady čakajú na ďalšie výsledky analýz vody.

Talianske médiá špekulujú, že prípady by mohli súvisieť s momentálne veľmi vysokou hladinou vody Gardského jazera spôsobenou výdatnými dažďami v posledných týždňoch, v dôsledku čoho je preťažený kanalizačný systém. Ďalšou hypotézou je, že miestny akvadukt mohol byť kontaminovaný výkalmi z jazera. Oficiálne sa takéto podozrenia nepotvrdili.

V Torri del Benaco žije necelých 3000 ľudí. So začiatkom letnej sezóny tam prichádza veľa dovolenkárov.

Vírus spôsobujúci gastroenteritídu sa môže prenášať aj potravinami. Ani táto hypotéza sa však v Torri del Benaco nepotvrdila.