Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Pri izraelskej razii v Predjordánsku prišiel o život mladý Palestínčan

Ilustračná foto. Foto: AP Photo/Abdel Kareem Hana

Izraelská armáda potvrdila, že v meste spustila protiteroristickú operáciu, počas ktorej zlikvidovala jedného teroristu a ďalších počas prestrelky zasiahla.

Nábulus 14. augusta (TASR) - Izraelskí vojaci v stredu pri razii na severe okupovaného Západného brehu smrteľne postrelili mladého Palestínčana. Podľa agentúry AFP informáciu o incidente potvrdili zdroje na oboch stranách konfliktu.

Palestínska oficiálna tlačová agentúra WAFA napísala, že izraelská armáda vstúpila na úsvite do mesta Túbás, ležiaceho severovýchodne od Nábulusu, a zastrelila mladého muža, ktorý sa skrýval vo svojom dome.

Izraelská armáda potvrdila, že v meste spustila protiteroristickú operáciu, počas ktorej "zlikvidovala jedného teroristu" a ďalších počas prestrelky zasiahla. Dodala, že vojaci zadržali hľadaných podozrivých a našli a skonfiškovali zbrane.

Okrem toho izraelská polícia informovala, že postrelila palestínskeho tínedžera, ktorý preliezal múr oddeľujúci Jeruzalem od Západného brehu, aby tam údajne hádzal zápalné fľaše. Mladíka vo veku 16 rokov previezli do nemocnice, kde však konštatovali jeho smrť.

Od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas stúplo aj násilie na Západnom brehu. Podľa údajov agentúry AFP na základe palestínskych oficiálnych údajov izraelskí vojaci alebo osadníci zabili od vypuknutia vojny v Pásme Gazy (od 7. októbra 2023) už najmenej 621 Palestínčanov.

Počas toho istého obdobia bolo podľa izraelských oficiálnych údajov pri palestínskych útokoch na tomto území zabitých najmenej 18 Izraelčanov vrátane vojakov.