Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Pri izraelskom útoku na juhu Libanonu zahynuli dve osoby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hizballáh a Izrael sa ostreľujú takmer denne. Izrael uviedol, že sa zameriava na vojenskú infraštruktúru a bojovníkov Hizballáhu na juhu a východe Libanonu.

Bejrút 2. septembra (TASR) - Dvaja ľudia zahynuli pri pondelkovom izraelskom útoku na vozidlo v južnom Libanone, oznámilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) oznámili, že jedna zo zabitých osôb pracovala pre upratovaciu spoločnosť, ktorú si sily OSN najali. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Podľa libanonskej štátnej tlačovej agentúry NNA zaútočil Izrael dronom. Izrael sa k útoku bezprostredne nevyjadril.

Iránom podporovaný Hizballáh ostreľuje Izrael od začiatku vojenskej ofenzívy židovského štátu v Pásme Gazy vlani v októbri.

Hovorkyňa UNIFIL uviedla, že "vozidlo, ktoré riadil zamestnanec upratovacej spoločnosti, bolo terčom útoku na ceste medzi Súrom (Týrom) a Nákúrou". Zároveň zdôraznila, že útoky na civilistov sú porušením medzinárodného humanitárneho práva, a vyzvala všetkých aktérov, aby zložili zbrane.

Hizballáh a Izrael sa ostreľujú takmer denne. Izrael uviedol, že sa zameriava na vojenskú infraštruktúru a bojovníkov Hizballáhu na juhu a východe Libanonu. Iránom podporované hnutie tvrdí, že útočí na vojenské pozície v severnom Izraeli.

V pondelok hnutie oznámilo, že "v reakcii na agresiu izraelského nepriateľa" na juhu Libanonu vypálilo na severný Izrael strely typu kaťuša.

V dôsledku cezhraničných bojov bolo z južného Libanonu vysídlených viac ako 110.000 ľudí, uviedla OSN. Podľa izraelských úradov bolo na severe krajiny vysídlených približne 100.000 ľudí.

Útoky si dosiaľ vyžiadali v Libanone približne 609 obetí na životoch vrátane najmenej 132 civilistov, píše AFP. Izraelské úrady doteraz oznámili úmrtie najmenej 24 vojakov a 26 civilistov.