Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Pri izraelskom útoku na juhu Libanonu zahynulo najmenej 5 záchranárov

Dym stúpa v blízkosti zhorených áut na mieste izraelského leteckého útoku v Dahíji, Bejrút, Libanon, nedeľa 6. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Libanonská civilná obrana tvrdí, že izraelská armáda svoj útok zamerala na centrum civilnej obrany v dedine Dardghája, v ktorom sa v tom čase nachádzali službukonajúci záchranári.

Bejrút 10. októbra (TASR) - Libanonský úrad civilnej obrany informoval, že pri stredajšom nálete izraelskej armády na juhu krajiny zahynulo päť jeho zamestnancov. Libanonské ministerstvo zdravotníctva tento najnovší útok na záchranárov ostro odsúdilo, informovala agentúra AFP citovaná TASR.

Libanonská civilná obrana tvrdí, že izraelská armáda svoj útok zamerala na centrum civilnej obrany v dedine Dardghája, v ktorom sa v tom čase nachádzali službukonajúci záchranári.

Ministerstvo zdravotníctva upozornilo, že bilancia obetí tohto útoku je len predbežná. Vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby zaujalo "pevné stanovisko" po tom, čo Izrael v Libanone obnovil útoky na záchranárske a zdravotnícke tímy.

Libanonské úrady i Svetová zdravotnícka organizácia už niekoľko dní upozorňujú na to, že obeťami izraelských útokov na juhu Libanonu a južných predmestiach Bejrútu sú aj zdravotníci, záchranári a hasiči.

Libanonský minister zdravotníctva Firás Abiad už minulý týždeň upozornil, že v týchto prípadoch ide o porušenie medzinárodných zákonov a zmlúv a zrejme aj o vojnový zločin.

Tvrdenia izraelských predstaviteľov, že napr. vo vozidlách, na ktoré izraelská armáda útočí, sa nachádzali zbrane, označil libanonský minister za "výhovorky a klamstvá, ktoré sme už predtým počuli v Gaze", kde sa už takmer rok odohráva vojna medzi Izraelom a tamojším radikálnym hnutím Hamas.