Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Zahraničie

Pri izraelskom útoku na juhu Pásma Gazy zahynulo osem ľudí

Palestínčania vysídlení v dôsledku izraelskej leteckej a pozemnej ofenzívy v pásme Gazy utekajú z časti mesta Chán Júnis po tom, ako izraelská armáda vydala príkaz na evakuáciu z východnej časti druhého najväčšieho mesta v pásme Gazy v pondelok 1. júla 2024. Foto: TASR/AP

Vojna v Pásme Gazy sa začala v októbri 2023 a je dôsledkom vpádu palestínskych teroristických kománd na juh Izraela, pri ktorom zahynulo takmer 1200 ľudí.

Gaza 2. júla (TASR) - Osem ľudí zahynulo a viac ako 30 ďalších ich utrpelo zranenia pri izraelskom útoku na juhu Pásma Gazy, uviedla v utorok humanitárna organizácia Červený polmesiac. K útoku došlo už po tom, ako izraelská armáda nariadila evakuáciu južných oblastí Pásma Gazy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Útok izraelskej armády nasledoval po pondelkovom raketovom útoku na Izrael, ku ktorému sa prihlásilo hnutie Islamský džihád.

Ozbrojené krídlo tohto hnutia - Brigády al-Kuds - v neskôr vydanom vyhlásení objasnili, že raketami mierili na izraelské obce v blízkosti hraníc s Pásmom Gazy a boli vypálené ako odveta za zločiny Izraela proti palestínskemu ľudu.

Izraelská armáda v súvislosti s tým oznámila, že identifikovala približne 20 rakiet vystrelených z oblasti mesta Chán Júnis na juhu Pásma Gazy. Spresnila, že časť projektilov bola zneškodnená, iné dopadli do južného Izraela. Podľa miestnych úradov k zraneniam ľudí ani materiálnym škodám nedošlo. Izraelské jednotky následne zaútočili na palebné stanovište v palestínskej enkláve, odkiaľ boli rakety vystrelené.

Po tomto raketovom útoku militantov izraelská armáda v pondelok nariadila Palestínčanom, aby opustili rozsiahle územie východne od mesta Chán Júnis, informuje stanica BBC.

Vojna v Pásme Gazy sa začala v októbri 2023 a je dôsledkom vpádu palestínskych teroristických kománd na juh Izraela, pri ktorom zahynulo takmer 1200 ľudí. Izraelská odvetná ofenzíva v Pásme Gazy si dosiaľ vyžiadala najmenej 37.900 obetí.