Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Pri izraelskom útoku na školu v Pásme Gazy zahynulo najmenej 29 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri sobotňajšom izraelskom útoku na školu v utečeneckom tábore Nusajrát zahynulo najmenej 16 ľudí.

Gaza 9. júla (TASR) - Najmenej 29 ľudí v utorok zahynulo pri izraelskom útoku na školu neďaleko mesta Chán Junís, v ktorej sa nachádzali vysídlení Palestínčania. Ide o štvrtý podobný útok v priebehu štyroch dní. TASR informuje podľa správ agentúr AFP, Reuters a stanice BBC.

Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na riaditeľa tlačového úradu v Pásme Gazy, boli pri útoku zasiahnuté stany s vysídlenými rodinami pred školou v meste Abbasán al-Kabíra východne od Chán Júnisu na juhu Gazy.

Izrael sa k najnovšiemu útoku na školu bezprostredne nevyjadril, píše AFP. Izrael sa však priznal k tomu, že od soboty uskutočnil tri ďalšie útoky na školy v Gaze, ktoré slúžia ako úkryty pre vysídlencov. Podľa Izraela boli útoky zamerané na militantov, ktorí sa schovávali v budovách škôl. Útoky si vyžiadali najmenej 20 obetí na životoch.

Pri sobotňajšom izraelskom útoku na školu v utečeneckom tábore Nusajrát zahynulo najmenej 16 ľudí. Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA) uviedla, že v čase útoku sa v škole nachádzalo 2000 ľudí.

V nedeľu pri útoku izraelskej armády na cirkevnú školu v meste Gaza zahynuli štyria ľudia. V pondelok zasiahol Izrael ďalšiu školu v Nusajráte.

Palestínske militantné hnutie Hamas odmieta tvrdenia Izraela, že by využívalo školy, nemocnice a iné civilné zariadenia na vojenské účely.

Podľa UNRWA od začiatku vojny v Pásme Gazy zahynulo v školách a iných krytoch, ktoré prevádzkuje v enkláve, viac ako 500 ľudí.