Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Zahraničie

Pri izraelskom útoku v Pásme Gazy zahynulo 17 ľudí vrátane detí

Palestínčania vysídlení v dôsledku izraelského bombardovania pásma Gazy. Foto: TASR/AP

Po útoku Hamasu začal Izrael s odvetnou ofenzívou v Pásme Gazy, pri ktorej dosiaľ zahynulo najmenej 41.870 ľudí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Gaza 6. októbra (TASR) - Najmenej 17 ľudí vrátane deviatich detí zahynulo pri izraelskom leteckom útoku v oblasti Džabálijá na severe Pásma Gazy, oznámil v nedeľu príslušník civilnej obrany v palestínskej enkláve ovládanej militantným hnutím Hamas Mahmúd Bassal. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Izraelská armáda ešte skôr v nedeľu vyhlásila, že jej jednotky obkľúčili Džabálijú v reakcii na náznaky, že tam hnutie Hamas obnovuje svoju činnosť.

Spravodajský web The Times of Israel (TOI) uviedol, že počas noci bolo v okolí počuť hlasné výbuchy a izraelská armáda neskôr uviedla, že podnikla vlnu leteckých útokov a delostreleckého ostreľovania. Armáda tvrdí, že útoky boli zamerané na desiatky objektov Hamasu, vrátane skladov zbraní, tunelov a inej infraštruktúry.

Militanti Hamasu vedú vojnu s Izraelom od 7. októbra 2023, keď zaútočili na juh krajiny. Útok si vyžiadal 1205 obetí, väčšinu tvorili civilisti. Militanti tiež zajali 251 rukojemníkov, z ktorých sa 97 ešte stále nachádza v Pásme Gazy, pričom 33 z nich je podľa izraelskej armády mŕtvych.

Po útoku Hamasu začal Izrael s odvetnou ofenzívou v Pásme Gazy, pri ktorej dosiaľ zahynulo najmenej 41.870 ľudí. Takmer všetci z 2,4 milióna obyvateľov pásma boli v dôsledku zhoršujúcej sa humanitárnej krízy aspoň raz vysídlení, píše AFP.