Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Pri izraelských útokoch údajne zahynuli aj šiesti zamestnanci UNRWA

Na snímke izraelský tank s výhľadom na Pásmo Gazy z južného Izraela v stredu 11. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda tvrdí, že prijíma opatrenia na zníženie rizika poškodenia civilistov a že najmenej tretinu mŕtvych Palestínčanov v Pásme Gazy tvoria militanti.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Gaza 12. septembra (TASR) - Pri izraelských leteckých útokoch, ktoré v stredu zasiahli školu a domy v utečeneckom tábore Nusajrát v Pásme Gazy, údajne zahynulo aj šesť zamestnancov Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Podľa agentúry ide o najvyšší počet obetí spomedzi jej zamestnancov počas jedného incidentu, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Predstavitelia miestnej nemocnice informovali, že pri útokoch zahynulo v stredu najmenej 34 ľudí vrátane žien a detí. Izrael zasiahol školu Al-Džawní. Príslušník civilnej obrany v Pásme Gazy ovládanej militantným hnutím Hamas Mahmúd Bassal uviedol, že izraelské sily od začiatku ofenzívy na školu zaútočili už päťkrát.

Izraelská armáda oznámila, že jej letectvo "uskutočnilo presne cielený útok na teroristov, ktorí sa nachádzali vo veliteľskom a riadiacom centre Hamasu", a ktorý bol vybudovaný v areáli školy. V škole sa počas izraelského útoku ukrývalo približne 5000 vysídlených ľudí, uviedol komunikačný odbor Hamasu.

Izraelská armáda tvrdí, že prijíma opatrenia na zníženie rizika poškodenia civilistov a že najmenej tretinu mŕtvych Palestínčanov v Pásme Gazy tvoria militanti. Viní Hamas, že využíva palestínskych civilistov ako ľudské štíty, čo hnutie popiera.

Vojna v Pásme Gazy sa začala po bezprecedentnom teroristickom útoku Hamasu na juh Izraela zo 7. októbra minulého roka, pri ktorom zahynulo 1200 ľudí. Izraelská odvetná ofenzíva si podľa ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy ovládaného Hamasom vyžiadala viac ako 41.000 životov.