Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Pri izraelských útokoch v Pásme Gazy zahynulo najmenej 40 ľudí

Palestínčania oplakávajú obete izraelského leteckého útoku v Deir al Balah v pásme Gazy v utorok 6. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Piati Palestínčania boli zabití pri bombardovaní domu v centre Gazy. Jednu obeť si vyžiadal nálet v meste Chán Júnis ležiacom na juhu Pásma Gazy.

Jeruzalem 8. augusta (TASR) — Izraelská armáda uskutočnila vo štvrtok nálety na veliteľské a riadiace stanovištia palestínskej militantnej organizácie Hamasu umiestnené v dvoch školách v meste Gaza. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa armády sa útoky uskutočnili v čase, keď sa v školách nachádzali príslušníci Hamasu, ktorí v nich plánovali a vykonávali útoky na izraelské jednotky v Pásme Gazy a na samotný Izrael.

Cieľmi náletov boli školy v štvrtiach Darádž a Tuffá. Palestínske médiá uviedli, že najmenej päť ľudí bolo zabitých v škole v štvrti Darádž, ďalších sedem prišlo o život v škole v štvrti Tuffá.

Izraelská armáda tvrdí, že vykonala viaceré opatrenia, aby minimalizovala dosah náletov na civilistov vrátane použitia presnej munície.

Podľa palestínskych zdravotníckych zdrojov zahynulo pri štvrtkových izraelských náletoch v Pásme Gazy najmenej 40 ľudí. Pätnásť mŕtvych bolo hlásených po útoku na skupinu domov v utečeneckom tábore Burejdž v Gaze, štyri osoby zahynuli v neďalekom tábore Nusajrát. Oba tábory považuje Izrael za bašty ozbrojených militantov.

Piati Palestínčania boli zabití pri bombardovaní domu v centre Gazy. Jednu obeť si vyžiadal nálet v meste Chán Júnis ležiacom na juhu Pásma Gazy.