Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Pri izraelských útokoch v Sýrii zahynulo najmenej 16 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počet obetí pre sýrsku agentúru potvrdil zdravotnícky zdroj, ktorý dodal, že šesť zranených osôb je v kritickom stave.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Damask 9. septembra (TASR) - Najmenej 16 ľudí zahynulo a ďalších 36 utrpelo zranenia počas útokov Izraela v noci na pondelok v stredosýrskej provincii Hamá, informovali sýrske štátne médiá. TASR informuje podľa agentúr AFP, Reuters, SANA a webstránky Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR).

Počet obetí pre sýrsku agentúru potvrdil zdravotnícky zdroj, ktorý dodal, že šesť zranených osôb je v kritickom stave.

Izrael údajne viacerými údermi zasiahol vojenské výskumné centrum na výrobu chemických zbraní neďaleko sýrskeho mesta Masjaf, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na "dva regionálne spravodajské zdroje". Podľa týchto zdrojov sa tam nachádzal tím iránskych vojenských expertov.

SOHR uvádza, že pri izraelskom útoku zahynulo až 25 ľudí vrátane piatich civilistov, štyroch sýrskych vojakov, dvoch členov libanonského militantného hnutia Hizballáh a 11 Sýrčanov, ktorí spolupracovali s proiránskymi milíciami. Tri ďalšie obete sa nepodarilo identifikovať.

Zásah vojenských objektov potvrdila aj sýrska agentúra SANA, ktorej zdroje z armádneho prostredia uviedli, že sýrskej protivzdušnej obrane sa podarilo zostreliť niekoľko izraelských rakiet. Sýrska agentúra taktiež informuje, že izraelské útoky poškodili cestnú infraštruktúru v okolí mesta a spôsobili aj dva požiare, s ktorými bojujú miestne hasičské zložky.

Sýrske ministerstvo zahraničných vecí nálety odsúdilo a obvinilo Izrael zo snahy "vyprovokovať ďalšiu eskaláciu v regióne." Útoky dôrazne odsúdil aj Irán, ktorý ich označil za "zločinecké", a vyzval spojencov Izraela, aby ho prestali podporovať a vyzbrojovať.

Izrael sa k útoku bezprostredne nevyjadril. Agentúra Reuters pripomína, že útoky na ciele v Sýrii Izrael zvyčajne nekomentuje. Podľa riaditeľa SOHR išlo o "jeden z najbrutálnejších izraelských útokov" na Sýriu za uplynulé roky. Izrael útoky na vojenské objekty v Sýrii zintenzívnil od začiatku ofenzívy v Pásme Gazy pred takmer rokom, pripomína Reuters.