Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 1. október 2024Meniny má Arnold
< sekcia Zahraničie

Pri konzumácii nelegálneho alkoholu v Iráne zomrelo najmenej šesť ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

V susednej provincii Mázandarán prišli o život dve osoby a ďalšie tri hospitalizovali.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Teherán 29. septembra (TASR) - Šesť ľudí zomrelo na otravu nelegálnym alkoholom na severe Iránu a ďalších 23 osôb hospitalizovali, uviedli v nedeľu štátne médiá. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Podľa štátnej tlačovej agentúry IRNA v severnej provincii Gílán zomreli štyri osoby. "Z 20 ľudí, ktorí sa otrávili etanolom alebo metanolom, zomreli štyria vo veku 22 až 40 rokov v dôsledku ťažkej otravy," ozrejmil predstaviteľ tamojšej lekárskej univerzity a dodal, že ďalších šesť osôb je vo vážnom stave.

V susednej provincii Mázandarán prišli o život dve osoby a ďalšie tri hospitalizovali.

Irán zakázal výrobu a konzumáciu alkoholických nápojov po islamskej revolúcii v roku 1979. Odvtedy sa na čiernom trhu rozšíril pašovaný a pančovaný alkohol, do ktorého sa často pridáva metanol ako lacnejšia náhrada etanolu.

Minulý rok v septembri v Iráne odsúdili štyroch ľudí na trest smrti za predaj kontaminovaného alkoholu, ktorý zabil 17 osôb a desiatky ďalších preň skončili v nemocnici. Počas pandémie ochorenia COVID-19 v roku 2020 zomrelo najmenej 210 Iráncov po vypití nelegálneho alkoholu, pretože si mysleli, že funguje ako liek proti vírusu, píše AFP.