Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Zahraničie

Pri leteckom útoku pred 3 mesiacmi zahynul šéf vlády Hamasu v Gaze

Na snímke rakety vzduch-vzduch. Foto: TASR - Branislav Račko

Spolu s ním zomreli ďalší dvaja vysokopostavení bezpečnostní predstavitelia Hamasu.

Jeruzalem 3. októbra (TASR) - Izraelská armáda (IDF) vo štvrtok potvrdila, že pri leteckých úderoch pred tromi mesiacmi "zlikvidovala" Rauhího Muštahu, šéfa vlády palestínskeho hnutia Hamas v Pásme Gazy. Spolu s ním zomreli ďalší dvaja vysokopostavení bezpečnostní predstavitelia Hamasu. TASR informuje podľa správ agentúr Reuters a AP, denníka Jerusalem Post a think tanku Európska rada pre zahraničné vzťahy (EFCR).

Muštahá zahynul pri útoku na podzemný komplex na severe Gazy, ktorý slúžil ako veliteľské a kontrolné centrum Hamasu, tvrdí IDF. Podľa Izraela viedol civilnú správu Pásma Gazy a "organizoval teroristické útoky voči Izraelu."

Hamas sa k jeho smrti bezprostredne nevyjadril. Podľa izraelských predstaviteľov palestínske hnutie o jeho smrti neinformovalo, pretože sa obávalo poklesu morálky medzi svojimi bojovníkmi.

AP pripomína, že Muštahá bol blízkym spolupracovníkom najvyššieho vodca Hamasu Jahjú Sinvára, ktorý pomohol zorganizovať útok na Izrael zo 7. októbra. Predpokladá sa, že Sinvár je nažive a skrýva sa v Pásme Gazy.

Muštahá bol členom politbyra Hamasu a pomáhal s financovaním jeho ozbrojeného krídla. V roku 1988 ho zatkli izraelské zložky, v roku 2011 ho prepustili v rámci veľkej výmeny palestínskych väzňov za uneseného izraelského vojaka Gilada Šalita, pripomína think tank EFCR.