Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Pri leteckom útoku vládnych síl na dedinu zahynulo najmenej 49 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na videu, ktoré aktivisti zverejnili na internete, je vidno chaotické scény, zničené budovy, autá, dym, kričiacich ľudí, zranené osoby a mŕtve telá roztrúsené na ulici.

Bejrút 8. júna (TASR) - Najmenej 49 civilistov vrátane šiestich detí zahynulo dnes pri leteckom útoku sýrskej armády na dedinu pri meste Džisr aš-Šugúr v provincii Idlib na severozápade krajiny. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

Džisr aš-Šugúr, ktoré sa nachádza v strategicky významnej polohe neďaleko hlavnej cesty medzi Aleppom a zázemím vládneho režimu pri sýrskom pobreží, v apríli obsadili koaličné sily najmä islamistických povstaleckých skupín. Vzbúrenci odvtedy vytlačili vládne jednotky z viacerých dedín pozdĺž tejto hlavnej cesty.

Cieľom útoku bol verejný priestor v obci Džanudíja. Na videu, ktoré aktivisti zverejnili na internete, je vidno chaotické scény, zničené budovy, autá, dym, kričiacich ľudí, zranené osoby a mŕtve telá roztrúsené na ulici.

Občianska vojna v Sýrii si od svojho vypuknutia v marci 2011 vyžiadala vyše 220.000 obetí.