Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Pri pokuse prekročiť Lamanšský prieliv do Británie zomrelo 8 migrantov

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Francúzske námorné úrady v sobotu oznámili, že v priebehu 24 hodín zachránili 200 ľudí na palube štyroch rôznych plavidiel.

Paríž 15. septembra (TASR) - Pri pokuse prekročiť Lamanšský prieliv z Francúzska do Británie v nedeľu ráno zahynulo osem ľudí, keď sa preťažený nafukovací čln s 50 migrantmi na palube prevrátil krátko po nalodení. Pre agentúru AFP to uviedol nemenovaný zdroj z francúzskej polície.

K nehode došlo menej než dva týždne po tom, čo sa pri pobreží Francúzska potopil čln prevážajúci desiatky migrantov. Vtedy prišlo o život 12 ľudí vrátane šiestich detí a tehotnej ženy - najviac pri jednom takomto nešťastí od začiatku tohto roka.

Francúzske námorné úrady v sobotu oznámili, že v priebehu 24 hodín zachránili 200 ľudí na palube štyroch rôznych plavidiel. Za ten deň zaznamenali 18 pokus o prekročenie Lamanšského prielivu.

Od januára prišlo v tejto oblasti o život už celkovo 45 ľudí, čo podľa OSN predstavuje najvyšší počet hlásených obetí od roku 2021. Lamanšský prieliv sa tento rok podarilo prekročiť viac než 21.000 ľuďom.

Britský premiér Keir Starmer a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v lete zaviazali posilniť "spoluprácu" pri riešení nárastu počtu nelegálnych migrantov.