Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Pri protestoch v Bolívii bolo zadržaných 44 ľudí

Zásahová polícia sa stretáva s prívržencami bývalého bolívijského prezidenta Evo Moralesa počas blokády cesty na nátlak proti jeho stíhaniu kvôli obvineniam zo zneužívania maloletých, neďaleko Cochabamby v Bolívii v piatok 25. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Pôvodným cieľom demonštrácií bolo zabrániť možnému zadržaniu Moralesa, teraz však podľa AFP demonštranti protestovali proti hospodárskemu riadeniu vlády prezidenta Luisa Arceho.

La Paz 26. októbra (TASR) - V Bolívii bolo v piatok zadržaných najmenej 44 ľudí počas stretov medzi stúpencami bývalého ľavicového prezidenta Eva Moralesa, ktorí po celej krajine rozmiestnili na cestách viac ako 20 zátarás, a políciou, uviedla v sobotu tamojšia vláda. Na odstránenie zátarás bolo nasadených viac ako 1700 policajtov, 14 z nich utrpelo zranenia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Morales, prvý domorodý líder Bolívie, bol vo funkcii prezidenta v rokoch 2006 až 2019. Šesťdesiatpäťročný bývalý prezident je vyšetrovaný pre znásilnenie, obchodovanie s ľuďmi a pašovanie v súvislosti s údajným vzťahom s 15-ročným dievčaťom, s ktorým mal v roku 2016 splodiť dcéru. Jeho priaznivci začali v polovici októbra stavať zátarasy, aby zabránili jeho prípadnému zadržaniu.

Blokády ciest narušili dodávky pohonných hmôt a štátna ropná spoločnosť minulý týždeň uviedla, že na zablokovaných cestách uviazlo 570 cisterien.

V predchádzajúcich dňoch bolo podľa bolívijských predstaviteľov zadržaných okolo 20 protestujúcich.

Minister vnútra Eduardo Del Castillo oznámil, že polícia odblokovala najmenej 12 bodov na cestách zablokovaných demonštrantmi.

Pôvodným cieľom demonštrácií bolo zabrániť možnému zadržaniu Moralesa, teraz však podľa AFP demonštranti protestovali proti hospodárskemu riadeniu vlády prezidenta Luisa Arceho.

Morales je hlavným súperom 61-ročného Arceho, s ktorým bojuje o kandidatúru vládnucej strany v prezidentských voľbách v roku 2025.

Vyšetrovanie, ktoré je proti Moralesovi vedené, označil exprezident za ďalšiu lož a tvrdí, že je obeťou súdneho prenasledovania vedeného vládou. Podľa jeho právnikov bol prípad už preskúmaný a uzavretý v roku 2020.

Morales sa v roku 2019 vyhlásil za víťaza prezidentských volieb. Opozícia ho však obvinila z podvodu a v krajine došlo k nepokojom. Pod tlakom armády Morales rezignoval a strávil rok v exile v Mexiku a Argentíne.