Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Pri protivládnych protestoch v Bangladéši zahynulo takmer 100 ľudí

Muži bežia okolo horiaceho obchodu počas protivládneho protestu v bangladéšskej metropole Dháka v nedeľu 4. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Demonštranti žiadajú odstúpenie autokratického premiéra Hasíny Vadžídovej.

Dháka 4. augusta (TASR) — Už takmer 100 ľudí prišlo o život a množstvo utrpelo zranenia pri nedeľňajších násilných stretoch medzi demonštrantmi a bezpečnostnými silami v Bangladéši. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Noviny Daily Star vychádzajúce v angličtine uvádzajú 90 mŕtvych, noviny Prothom Alo píšu o 99 úmrtiach počas protivládnych protestov v hlavnom meste Dháka a na ďalších miestach tejto juhoázijskej krajiny. Medzi obeťami je aj 14 policajtov. Úrady tieto údaje zatiaľ oficiálne nepotvrdili.

Demonštranti žiadajú odstúpenie autokratického premiéra Hasíny Vadžídovej. Protesty sa začali v júli a pôvodne boli namierené proti opätovnému zavedeniu kontroverzných kvót vo verejnej službe. Júlová vlna protestov si podľa oficiálnych informácií vyžiadala okolo 200 obetí.

Ministerstvo vnútra sprísnilo nedávno uvoľnený zákaz vychádzania. Po vypuknutí nepokojov bol v Bangladéši čiastočne prerušený prístup k internetu a k sociálnym sieťam.

Protesty proti kvótam sa na istý čas zastavili po tom, čo najvyšší súd zrušil väčšinu z nich. Študenti sa však tento týždeň vrátili do ulíc a žiadajú spravodlivosť pre príbuzných obetí.

Pod vedením Hasiny Vadžídovej zažil chudobný, prevažne moslimský Bangladéš ekonomický rozmach. V poslednom čase však krajinu sužuje vysoká inflácia.

Ľudskoprávne organizácie obviňujú premiérku, že sa zameriava na svojich oponentov a kritikov a nechala tisíce z nich zatknúť.

Ďalšie protesty sú naplánované na pondelok.