Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

Pri raketovom útoku zahynul americký veľvyslanec a traja ďalší ľudia

Chris Stevens Foto: TASR/AP Photo
Barack Obama Foto: TASR/AP

Ako informovala panarabská televízna stanica al-Arabíja, veľvyslanec sa udusil pri útoku ozbrojencov na konzulát v Benghází.

Tripolis/Bejrút 12. septembra (TASR) - Podpredseda líbyjskej vlády Mustafá Šagúr dnes potvrdil, že pri utorkovom útoku ozbrojencov na americký konzulát v Benghází prišiel o život veľvyslanec USA v Líbyi Christopher Stevens a traja ďalší členovia amerického diplomatického zboru.

"Odsudzujem zbabelý útok na americký konzulát a zabitie pána Stevensa a ostatných diplomatov," napísal líbyjský vicepremiér na sociálnej sieti Twitter.

Úmrtie veľvyslanca pre agentúru AP potvrdili ďalší traja vysokopostavení predstavitelia Líbye.

Ako informovala panarabská televízna stanica al-Arabíja, veľvyslanec sa udusil pri útoku ozbrojencov na konzulát v Benghází. Televízia so sídlom v Dubaji uviedla, že traja ďalší zamestnanci ambasády prišli o život pri útoku členov islamistického militantného hnutia Ansár aš-Šaría, demonštrujúcich proti znesväteniu proroka Mohameda v pripravovanom americkom filme. Podľa televízie útočníci zapálili budovu konzulátu.

Podľa líbyjských zdrojov agentúry AP demonštranti strieľali na budovu z automatických zbraní a útočili aj ručnými protitankovými granátmi. Stalo sa tak v čase, keď sa veľvyslanec a ďalší zamestnanci konzulátu snažili evakuovať ostatných členov diplomatickej misie do bezpečia.

Americká ministerka zahraničných vecí v utorok potvrdila, že pri útoku v Benghází prišiel o život jeden americký diplomat, pričom jeho meno neuviedla.

Utorňajší útok na líbyjský konzulát nasledoval po proteste v susednom Egypte, kde demonštranti v ten istý deň preliezli múr okolo veľvyslanectva Spojených štátov, strhli americkú vlajku a na protest proti filmu ju podpálili.

Šíriaci sa hnev vyvolala upútavka k pripravovanému filmu amerického režiséra Sama Bacila, ktorá predstavuje Mohameda ako podvodníka, sukničkára a blázna vyzývajúceho na páchanie masakier a schvaľuje pohlavné zneužívanie detí.

Filmový tvorca, ktorý sa predstavuje ako izraelský Žid, chcel svojou snímkou vyjadriť politický postoj. Upútavky k filmu zverejnili na webovej stránke YouTube v pôvodnej anglickej aj arabskej verzii. Bacile povedal, že nevie, kto video nadaboval do arabčiny. Celú snímku zatiaľ nezverejnili a režisér doteraz odmietol ponuky na jej distribúciu.

Obama útok ostro odsúdil

Americký prezident Barack Obama dnes ostro odsúdil zabitie veľvyslanca USA v Líbyi a troch ďalších zamestnancov americkej ambasády v tejto severoafrickej krajine pri útoku ozbrojencov na konzulát USA v Benghází.

Incident označil za "ohavný útok", pričom nariadil prijatie zvýšených bezpečnostných opatrení na amerických diplomatických misiách po celom svete.

"Nariadil som svojej vláde, aby poskytla všetky dostupné zdroje na podporu bezpečnosti našim zamestnancom v Líbyi a aby zintenzívnila bezpečnosť na našich diplomatických zastúpeniach v celom svete," konštatoval Obama v oficiálnom stanovisku k útoku na americké veľvyslanectvo v Benghází.

"Hoci Spojené štáty odmietajú akúkoľvek snahu o hanobenie náboženského presvedčenia ostatných, musíme sa jednoznačne postaviť proti takémuto nezmyselnému násiliu, pri ktorom prišli o život títo naši štátni zamestnanci," povedal podľa agentúry Reuters šéf Bieleho domu.



Líbyjský dočasný prezident sa ospravedlnil za útok na konzulát USA

Líbyjský dočasný prezident Muhammad Júsuf Makaríf sa ospravedlnil Spojeným štátom za útok na ich konzulát v meste Benghází, pri ktorom zahynul americký veľvyslanec a traja jeho spolupracovníci.

Makaríf označil útok za "zbabelý" a vyjadril sústrasť nad smrťou veľvyslanca Chrisa Stevensa a troch ďalších Američanov, ktorí boli podľa neho členmi ochranky. Prisľúbil tiež vypátranie a postavenie páchateľov pred súd, ako aj zachovanie dobrých vzťahov s USA a ochranu všetkých cudzincov v Líbyi.

"Ospravedlňujeme sa Spojeným štátom, Američanom a celému svetu za to, čo sa stalo," povedal Makaríf, predseda líbyjského parlamentu, na tlačovej konferencii.

Veľvyslanectvá USA v Alžírsku a Tunisku dnes varovali svojich občanov pred plánovanými protiamerickými protestmi. Vyzvali ich, aby sa vyhýbali miestam plným ľudí s tým, že aj zhromaždenia, ktoré majú byť pokojné, môžu prerásť do konfrontácií či násilia.

Afganistan medzitým zakázal prístup na webovú stránku YouTube, aby si Afganci nemohli pozrieť kontroverzný film, ktorý vyvolal protesty v severoafrických krajinách, uviedol zástupca ministerstva spojov pre agentúru Reuters. V minulosti už materiály a činy považované za urážlivé voči islamu vyvolali v Afganistane krvavé nepokoje.

NATO odsúdilo útok na americký konzulát v Benghází

Anders Fogh Rasmussen
Foto: TASR/AP
Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes v mene aliancie ostro odsúdil útok neznámych ozbrojencov na americký konzulát v líbyjskom meste Benghází, pri ktorom prišiel o život veľvyslanec USA Christopher Stevens a traja ďalší členovia amerického diplomatického zboru.

"Ostro odsudzujem útok na diplomatické zastupiteľstvo v Benghází, ktorý sa skončil smrťou štyroch ľudí vrátane amerického veľvyslanca. Násilie tohto druhu je nospravedlniteľné," uviedol Rasmussen vo vyhlásení pre médiá.

Rasmussen vyslovil hlbokú a úprimnú sústrasť rodinám obetí a uvítal odsúdenie tohto útoku zo strany dočasného líbyjského prezidenta Muhammada Júsufa Makarífa, ako aj odhodlanie líbyjskej vlády spolupracovať pri vyšetrovaní tohto incidentu.

Podľa Rasmussena je dôležité, aby Líbyi pokračovala na ceste k budovaniu mierovej, pokojnej, bezpečnej a demokratickej budúcnosti.

Clintonová odsúdila zabitie veľvyslanca v Líbyi

Hillary Clintonová
Foto: TASR/AP Photo
Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová odsúdila dnes útok, pri ktorom zahynul veľvyslanec USA v Líbyi. Zdôraznila, že išlo o dielo "malej a divokej skupiny" militantov, nie ľudu ani vlády Líbye, preto vzťahy oboch krajín nepoškodí.

Útok na americký konzulát v líbyjskom meste Benghází, pri ktorom zabili aj troch ďalších Američanov, by podľa Clintonovej mal "otriasť svedomím ľudí všetkých vyznaní po celom svete". Došlo k nemu počas protestu proti filmu zosmiešňujúcemu proroka Mohameda.

"Pýtam sa, ako sa to mohlo stať? Ako sa to mohlo stať v krajine, ktorú sme pomohli oslobodiť, v meste, ktoré sme pomohli zachrániť pred deštrukciou?" povedala Clintonová. "Táto otázka ukazuje, ako komplikovaný a niekedy mätúci môže byť svet."

Clintonová dodala, že slobodná a stabilná Líbya je v záujme Spojených štátov a že vzťahy oboch krajín sa nestanú ďalšou "obeťou" útoku.

USA vysielajú do Líbye protiteroristickú jednotku námornej pechoty

Spojené štáty vysielajú do Líbye príslušníkov námornej pechoty, aby v krajine posilnili ochranu diplomatických zastupiteľstiev po útoku na konzulát v Benghází, pri ktorom zahynul americký veľvyslanec a traja jeho spolupracovníci.

Americkí predstavitelia pod podmienkou anonymity informovali, že do Líbye pôjde približne 50 členov elitnej protiteroristickej jednotky námornej pechoty, ktorej úlohou je rýchla reakcia na hrozby a posilnenie bezpečnosti ambasád.

Do Tripolisu dorazilo lietadlo s príslušníkmi amerických bezpečnostných zložiek s cieľom evakuovať zvyšných pracovníkov, militanti však odhalili miesto úkrytu. "Malo to byť tajné miesto a prekvapilo nás, že o tom ozbrojené skupiny vedeli," povedal Šaríf. Zranenia pri streľbe podľa neho utrpelo 12 až 17 ľudí.

Líbyjský lekár, ktorý sa snažil oživiť Stevensa, pre agentúru AP povedal, že diplomat zomrel na zadusenie. Stevensa podľa neho doviezli do miestnej nemocnice Líbyjčania bez ďalších Američanov, pričom spočiatku nikto nevedel, že ide o veľvyslanca. Stevensa sa pokúšal oživovať 90 minút, zomrel však na "ťažkú asfyxiu", zrejme po vdýchnutí dymu, čo spôsobilo krvácanie v žalúdku, nemal však iné zranenia.

Vatikán zdôraznil potrebu dialógu medzi náboženstvami

Pápež Benedikt XIV počas modlitby túto nedeľu
Foto: TASR/AP
Vatikán vyzdvihol dnes presadzovanie dialógu medzi náboženstvami pápežom Benediktom XVI. Urobil tak po zabití amerického veľvyslanca v Líbyi protestujúcimi, ktorých rozhneval protimoslimský film.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi vo vyhlásení uviedol, že "bezdôvodné urážanie a provokácie" voči moslimom majú "niekedy tragické následky", ktoré živia napätie a nenávisť a rozpútavajú neprijateľné násilie.

Pre mierovú koexistenciu je však nevyhnutná úcta k presvedčeniu, textom, významným osobnostiam i symbolom všetkých náboženstiev, zdôraznil Vatikán. Ide o posolstvo, ktoré pápež so sebou ponesie na cestu do Libanonu, začínajúcu sa v piatok.

Izraelská vláda sa medzitým dištancovala od tvorcu filmu zosmiešňujúceho islamského proroka Mohameda, ktorý vyvolal krvavé protesty pred americkým konzulátov v líbyjskom Benghází.

Film "nemá absolútne nič do činenia s Izraelom", povedal hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí Jigal Palmor. Napriek tomu podľa neho musí byť Izrael zachovávať ostražitosť v prípade svojich zastupiteľstiev v zahraničí.

Film Nevinnosť moslimov (Innocence of Muslims) produkoval Sam Bacile, 56-ročný kalifornský stavebný investor, ktorý sa predstavuje ako izraelský žid. Jeho snímka zobrazuje Mohameda ako podvodníka, záletníka a šialenca.



Americká armáda sa obáva v Afganistane nepokojov pre kontroverzný film

Velenie amerických ozbrojených síl sa obáva, že by sporný film, ktorý zobrazením proroka Mohameda vyvolal násilné protesty v Egypte a Líbyi, mohol vyvolať napätie v Afganistane, kde sa nachádza 74.000 amerických vojakov. Šéf zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA generál Martin Dempsey dnes telefonoval s pastorom Terrym Jonesom a vyzval ho, aby stiahol svoju podporu filmu.

Generál Dempsey v krátkom telefonáte tlmočil pastorovi svoje obavy z napätia a násilností, ktoré film vyvolá, informoval generálov hovorca Dave Lapan.

"Premietanie filmu v USA, ktorý uráža proroka Mohameda, je nemorálne a je najväčším aktom agresie voči ľudským právam, ktoré vyzývajú na rešpektovanie slobody vyznania," uviedol Hizballáh vo vyhlásení.

V nízkonákladovom filme vystupujú herci so silným americkým prízvukom, ktorí stvárnili moslimov ako nemorálnych a násilníckych. Prorok Mohamed je zobrazený ako sukničkár, ktorý hovorí o zabíjaní detí a označuje somára za prvé moslimské zviera.