Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Pri ruskom útoku bola poškodená infraštruktúra v prístave v Izmajile

Ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Rusko od marca zintenzívnilo svoje raketové a dronové útoky na energetickú infraštruktúru na Ukrajine, v dôsledku ktorých prichádza v krajina často k dlhých výpadkom dodávok energie.

Kyjev 24. júla (TASR) - Pri ruskom dronovom útoku bola v stredu ráno poškodená infraštruktúra v prístave v meste Izmajil na rieke Dunaj v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Zranenia utrpeli traja ľudia a boli poškodené aj obytné a komerčné budovy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Pri útoku bolo poškodených niekoľko budov v prístave a tri nákladné autá. Útok tiež spôsobil požiar, uviedol gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper.

Podľa miestnych predstaviteľov bola poškodené aj päťposchodová obytná budova, na ktorej boli vybité okná a poškodené schodisko a fasáda.

Ukrajinská vzdušná obrana uviedla, že v noci na stredu zostrelila 17 z 23 dronov, ktoré vypustili z územia Ruska a okupovaného Krymu ruské sily. Väčšinu pritom zostrelili nad Odeskou oblasťou.

"Nepriateľ napadol južné regióny útočnými dronmi. Ich cieľom bola opäť infraštruktúra v prístavoch," uviedla ukrajinská armáda.

Rumunské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že na území Rumunska sa po ruskom útoku blízko hraníc bezprostredne nenašli nijaké dronové úlomky. V rámci bežných postupov však boli na monitorovanie priestoru zo vzduchu vyslané dve stíhačky F-16.

Prístav v Izmajile i ďalšie ukrajinské prístavy na Dunaji sú dôležité pre dovoz pohonných hmôt na Ukrajinu. Vo vojnou zmietanej krajine pritom rastie dopyt po pohonných hmotách, keďže stále viac ľudí a podnikov sa v dôsledku výpadkov dodávok energie spolieha na generátory.

Rusko od marca zintenzívnilo svoje raketové a dronové útoky na energetickú infraštruktúru na Ukrajine, v dôsledku ktorých prichádza v krajina často k dlhých výpadkom dodávok energie.