Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Pri ruských útokoch v Doneckej oblasti zahynul človek, šesť sa zranilo

Na archívnej snímke útok v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Časť Doneckej oblasti ovládajú už od roku 2014 proruskí separatisti.

Kyjev 29. augusta (TASR) - Najmenej jedna osoba prišla o život a ďalších šesť utrpelo zranenia počas štvrtkového ruského ostreľovania mesta Kosťantynivka v čiastočne okupovanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámil to tamojší gubernátor Vadym Filaškin, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Kosťantynivka leží len niekoľko kilometrov od frontovej línie, pričom podľa Filaškina je jedným z najostreľovanejších miest v Doneckej oblasti. "Pod nepriateľskou paľbou je takmer každý deň," napísal tento ukrajinský gubernátor na platforme Telegram.

Pri ruskom ostreľovaní tam bolo podľa jeho slov vo štvrtok bolo poškodených aj päť obytných budov, jeden rodinný dom a auto.

Časť Doneckej oblasti ovládajú už od roku 2014 proruskí separatisti. Rusko zároveň predvlani nezákonne - po sporných referendách - anektovalo jednak Doneckú, ale tiež Luhanskú, Záporožskú aj Chersonskú oblasť, hoci tieto ukrajinské územia nemá plne pod kontrolou.

Ukrajinské úrady nedávno v Doneckej oblasti nariadili rozsiahle povinné evakuácie, keďže ruské sily postupujú smerom k logistickému uzlu Pokrovsk, kde pred vojnou žilo asi 60.000 ľudí.