Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Pri Španielsku sa potopila ponorka s drogami, posádku zadržali

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Dvadsaťmetrová ponorka sa potopila aj s nákladom, podľa polície išlo o kokaín.

Madrid 28. júna (TASR) - Španielska pobrežná stráž zachytila ponorku, ktorou priekupníci pravdepodobne prevážali drogy z Južnej Ameriky do Európy. Plavidlo objavila stráž v medzinárodných vodách 518 kilometrov západne od Cádizu, smerovalo k španielskej pevnine. Na palube sa nachádzali štyria Kolumbijčania, ktorí plavidlo pred zásahom pobrežnej stráže sami potopili. Následne boli zadržaní, informuje TASR podľa správy agentúry AP a miestnych médií.

Dvadsaťmetrová ponorka sa potopila aj s nákladom, podľa polície išlo o kokaín. Posádke sa z nej podarilo bezpečne dostať von. Plavidlo sa momentálne nachádza v hĺbke jedného kilometra a záchranné zložky ho neplánujú vyzdvihnúť z dna.

Ide už o tretiu takúto ponorku, ktorú Španielsko zachytilo v priebehu posledných rokov. V roku 2019 bola pri pobreží Galície zaistená ponorka s troma tonami kokaínu a vlani ďalšia približne v tej istej oblasti.

Tieto ponorky sú obvykle malé a plávajú plytko pod hladinou. Často sa používajú na prevoz drog z Kolumbie a Ekvádoru do Európy.

Kolumbijské a ekvádorské úrady úzko spolupracujú v boji proti tomuto typu pašeráctva. V roku 2024 kolumbijské námorníctvo v Tichom oceáne zaistilo 13 ponoriek s nelegálnymi drogami.