Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Zahraničie

Pri tureckom útoku v Sýrii zahynulo 15 kurdských ozbrojencov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Turecko od roku 2016 uskutočnilo v Sýrii niekoľko vojenských operácií s cieľom vytlačiť kurdské milície od svojich hraníc.

Ankara 27. októbra (TASR) - Turecká armáda "zneškodnila 15 teroristov" pri útoku na pozície kurdských milícii známych ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) v severnej Sýrii, uviedlo v nedeľu turecké ministerstvo obrany prostredníctvom sociálnej siete X. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA.

Turecko považuje kurdské milície YPG za teroristickú skupinu napojenú na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá od roku 1984 vedie povstanie proti Turecku. V piatok sa PKK prihlásila k zodpovednosti za útok na sídlo spoločnosti Turkish Aerospace Industries (TAI) v Ankare, pri ktorom v stredu zahynulo päť ľudí a ďalších 22 utrpelo zranenia. Po útoku v tureckej metropole rezort obrany oznámil údery na miesta napojené na PKK v Iraku a Sýrii.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii v nedeľu uviedlo, že od stredy zahynulo pri tureckých útokoch v severnej Sýrii najmenej 17 civilistov a ďalších 60 osôb sa pri útokoch zranilo. Informácie nebolo možné nezávisle overiť, píše DPA.

Turecko od roku 2016 uskutočnilo v Sýrii niekoľko vojenských operácií s cieľom vytlačiť kurdské milície od svojich hraníc. Na severe Sýrie okupuje pohraničné oblasti a spolupracuje s povstaleckými skupinami. Konflikt si vyžiadal desaťtisíce mŕtvych.