Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Pri útokoch dronov na Ukrajine poškodili aj energetickú infraštruktúru

Žiarovka, ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny, ktorá susedí s Poľskom a bola ušetrená najhorších bojov, boli pri nálete dronov poškodené vedenia i elektrické zariadenia.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 19. júna (TASR) - Dve desiatky dronov, ktoré v noci na stredu vyslala do útoku ruská armáda, spôsobili škody na energetických zariadenia v pohraničných regiónoch i v centre Ukrajiny. Podľa agentúry AFP o tom informovali miestne úrady.

V Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny, ktorá susedí s Poľskom a bola ušetrená najhorších bojov, boli pri nálete dronov poškodené vedenia i elektrické zariadenia. Pri páde úlomkov zo zneškodnených ruských dronov iránskej výroby utrpeli zranenia dvaja civilisti vo veku 47 a 70 rokov. Vznikli aj škody na budovách, pričom jednou z nich je aj vedeckovýskumný inštitút.

"V noci nepriateľ zaútočil na energetické zariadenie v centrálnej oblasti (Ukrajiny). Niektoré zariadenia boli poškodené," uviedlo ukrajinské ministerstvo energetiky s tým, že na miesto boli privolané záchranné zložky a polícia.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento mesiac upozornil, že útoky ruských dronov a rakiet znížili kapacitu výroby elektriny na Ukrajine o polovicu v porovnaní so stavom spred roka.

Predstavitelia sektoru energetiky tento týždeň upozornili, že počet plánovaných a núdzových výpadkov v dodávkach elektriny sa v najbližších týždňoch na Ukrajine pravdepodobne zvýši. Úrady tvrdia, že oprava poškodených elektrární môže trvať roky a bude stáť milióny eur.