Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Pri útokoch na západe Nigeru zahynulo 15 civilistov

Ilustračná snímka Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Niekoľko ďalších utrpelo zranenia začiatkom týždňa pri "teroristických" útokoch na dediny v západnom Nigeri.

Niamey 15. augusta (TASR) - Pätnásť civilistov zahynulo a niekoľko ďalších utrpelo zranenia začiatkom týždňa pri "teroristických" útokoch na dediny v západnom Nigeri, oznámila armáda v stredajšom vyhlásení. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Teroristické zložky spáchali v oblasti Méhana niekoľko ohavných činov proti bezbranným civilistom, ktoré si vyžiadali množstvo tragických obetí," uvádza armáda vo vyhlásení. Dodáva, že o život prišli 14 osôb. Nešpecifikovala však, kedy k útokom došlo.

Ďalší civilista prišiel o život v utorok v inej časti regiónu Tillabéri na západe krajiny. Tri ďalšie osoby tam utrpeli zranenia a bezpečnostné sily podľa armády zneškodnili viacerých teroristov.

Méhana je jednou zo šiestich napadnutých oblastí v regióne Tillabéri, ktorý hraničí s Mali a Burkinou Faso, a je útočiskom džihádistov napojených na Islamský štát (IS) a Al-Káidu, píše AFP. Džihádisti sa často zameriavajú na civilné obyvateľstvo Méhany, v dôsledku čoho došlo k rozsiahlemu vysídľovaniu.

V Nigeri vládnu vojenskí predstavitelia, ktorí prebrali moc počas júlového prevratu. Odôvodnili ho zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou. V hlavnom meste sa vyskytujú aj násilnosti zo strany militantov islamistickej organizácie Boko Haram a ich rivalov zo skupiny Islamský štát - Západoafrická provincia (ISWAP).

Džihádisti podľa organizácie ACLED sledujúcej konflikty zabili počas uplynulého roka v Nigeri približne 1500 civilistov a vojakov.