Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Zahraničie

Pri útoku džihádistov v Nigérii zahynulo 31 nigeríjských vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Skupina ISWAP sa v roku 2016 oddelila od organizácie Boko Haram a postupne sa stala najväčšou džihádistickou hrozbou v Nigérii.

Kano 26. apríla (TASR) - Najmenej 31 nigérijských vojakov zahynulo po tom, čo na ich konvoj zaútočili džihádisti napojení na extrémistickú organizáciu Islamský štát. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Bojovníci zo skupiny Islamský štát v provincii Západná Afrika (ISWAP) napadli v nedeľu na severovýchode Nigérie konvoj prevážajúci zbrane a následne zaútočili aj na neďalekú vojenskú základňu. K útoku došlo v meste Mainok v štáte Borno.

Ide o najkrvavejší útok na nigérijskú armádu v tomto roku. Boje medzi bezpečnostné zložkami a džihadistickými povstalcami v krajine, ktoré zúria už desať rokov, si vyžiadali viac ako 36.000 obetí a približne dva milióny vysídlených osôb, pripomína AFP.

Militanti zaútočili na konvoj ručnými protitankovými granátometmi, uviedol pre AFP nemenovaný zdroj. Povstalci zaistili prevážané zbrane, ako aj dve obrnené vozidlá, s ktorými následne zaútočili na neďalekú základňu, priblížili dva zdroje. Vojenský objekt a viacero armádnych vozidiel džihádisti vypálili.

Skupina ISWAP sa v roku 2016 oddelila od organizácie Boko Haram a postupne sa stala najväčšou džihádistickou hrozbou v Nigérii, uvádza AFP.