Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Pri útoku na Charkov prišli o život najmenej dvaja ľudia

Na snímke dievča stojí pri inštalácii časti zničenej tribúny z futbalového štadióna Soňačnyj v ukrajinskom Charkove pred zápasom E-skupiny medzi Rumunskom a Ukrajinou na futbalovom šampionáte ME2024 v Mníchove v pondelok 17. júna 2024, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Velenie ukrajinského letectva v sobotu ráno vydalo zvodku, v ktorej sa uvádza, že v noci na sobotu bolo nad územím Ukrajiny zostrelených 12 zo 16 ruských rakiet a všetkých 13 bezpilotných lietadiel.

Moskva 22. júna (TASR) - V dôsledku ostreľovania mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny prišli v sobotu o život najmenej dvaja civilisti a ďalších asi 15 ich utrpelo zranenia. Podľa agentúry AFP o tom informoval gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Ruské ministerstvo obrany medzičasom priznalo, že ruská armáda v noci na sobotu uskutočnila na Ukrajine rozsiahly útok, ktorého terčom boli energetické zariadenia, ale aj muničné sklady a sklady zbraní dodávaných ozbrojeným silám Ukrajiny západnými krajinami.

Ministerstvo obrany tvrdí, že "ciele úderu boli dosiahnuté, všetky určené ciele boli zasiahnuté", informovala britská stanica BBC, ktorá dodala, že tzv. skupinový útok ruská armáda vykonala za pomoci "vzdušných a námorných" zbraní, ako aj za pomoci bezpilotných lietadiel.

Velenie ukrajinského letectva v sobotu ráno vydalo zvodku, v ktorej sa uvádza, že v noci na sobotu bolo nad územím Ukrajiny zostrelených 12 zo 16 ruských rakiet a všetkých 13 bezpilotných lietadiel.

Ukrajinské ministerstvo energetiky však informovalo, že v dôsledku nočného útoku boli poškodené energetické zariadenia na východe, západe a juhu krajiny. Spoločnosť Ukrenerho potvrdila poškodenie svojich zariadení v Ľvovskej a Záporožskej oblasti. Zranenia pri útokoch utrpeli dvaja ľudia.

Pokiaľ ide o Záporožskú oblasť, Rusko ovláda časť jej územia, ako aj jadrovú elektráreň.

V súvislosti s útokmi na energetickú infraštruktúru spoločnosť Ukrenerho oznámila, že celoplošné odstávky dodávok elektrickej energie sa v sobotu začnú skôr ako zvyčajne - už o 13.00 h SELČ - a potrvajú do 23.00 h SELČ.