Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Pri útoku na hraniciach Sýrie a Libanonu zahynuli štyria militanti

Na snímke Izraelský vrtuľník Apache letí nad Izraelom v nedeľu 25. augusta 2024. Izraelská armáda v nedeľu oznámila, že podnikla ďalšie útoky proti zariadeniam na odpaľovanie rakiet libanonského hnutia Hizballáh na juhu Libanonu. Foto: TASR/AP

Miestny sýrsky predstaviteľ pre rozhlasovú stanicu uviedol, že auto sa stalo terčom útoku v stredu ráno na ceste medzi sýrskym hlavným mestom Damask a libanonským Bejrútom.

Bejrút 28. augusta (TASR) - Pri stredajšom útoku Izraela zahynuli traja palestínski bojovníci skupiny Islamský džihád a jeden člen libanonského militantného hnutia Hizballáh. Došlo k tomu pri útoku bezpilotného lietadla na auto, ktorého prechádzalo cez sýrske kontrolné stanovište pri hraniciach s Libanonom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Izraelská armáda (IDF) uviedla, že v rámci útoku prišiel o život významný člen Iránom podporovanej skupiny Islamský džihád, ktorý zodpovedal za plány operácií v Sýrii a Libanone. Podľa IDF zohrával úlohu aj pri verbovaní Palestínčanov do Hizballáhu. Bezpečnostné zdroje dodali, že auto s osobami neprevážalo zbrane.

Miestny sýrsky predstaviteľ pre rozhlasovú stanicu uviedol, že auto sa stalo terčom útoku v stredu ráno na ceste medzi sýrskym hlavným mestom Damask a libanonským Bejrútom.

Hizballáh, Islamský džihád, ako aj ďalšie ozbrojené skupiny útočia raketami a dronmi na Izrael z juhu Libanonu. Militantné skupiny majú silné väzby na Irán a sýrsku vládu a cez sýrsko-libanonskú hranicu častokrát prepravujú zbrane, pripomína Reuters. Izrael sa preto už roky zameriava na dodávky zbraní a ďalšej vojenskej techniky v Sýrii, no od začiatku vojny v Pásme Gazy v októbri minulého roka svoje útoky zintenzívnil.

Stredajší útok dronom prišiel len niekoľko hodín po tom, čo izraelského vojenské letectvo zasiahlo nákladné auto na severovýchode Libanonu neďaleko sýrskych hraníc. Podľa agentúry Reuters prevážalo vojenské vybavenie.