Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Pri útoku na konvoj v Iráne zahynulo najmenej desať policajtov

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

K incidentu sa zatiaľ nikto neprihlásil. V provincii je však aktívna islamistická skupina Džajš al-Adl (Armáda spravodlivosti).

Teherán 26. októbra (TASR) — Pri útoku na juhovýchode Iránu zahynulo v sobotu najmenej desať príslušníkov polície, informovali miestne médiá. Miestne úrady považujú incident za teroristický útok. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP, DPA a Reuters.

Útok sa odohral v iránskej provincii Sístán a Balúčistán, uviedla štátna tlačová agentúra IRNA.

Iránsky minister vnútra nariadil vyšetrovanie incidentu, pri ktorom "mučeníckou smrťou“ zahynulo niekoľko policajtov, informovala agentúra IRNA.

K incidentu sa zatiaľ nikto neprihlásil. V provincii je však aktívna islamistická skupina Džajš al-Adl (Armáda spravodlivosti). Tá v poslednom čase zintenzívnila svoje útoky v oblasti, patriacej medzi najchudobnejšie v Iráne, upozorňuje DPA.

Provincia Sístán a Balúčistán leží pri hraniciach s Pakistanom a Afganistanom. Väčšinu obyvateľov tvoria sunniti na rozdiel od zvyšku Iránu, kde dominujú šiiti. V tejto oblasti často dochádza k stretom medzi iránskymi bezpečnostnými silami a sunnitskými militantmi, ako aj pašerákmi drog. Vzťahy medzi sunnitskými moslimami, prevažujúcimi obyvateľmi oblasti, a iránskou šiitskou teokraciou sú tu dlhodobo napäté.