Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

Pri útoku Talibanu na očkovací tím zahynuli dvaja ľudia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Islamistické militantné hnutie už predtým podniklo podobné útoky na tímy pre očkovanie proti detskej obrne, pričom vykresľovalo očkovacie kampane ako sprisahanie Západu s cieľom sterilizovať deti.

Islamabad 12. septembra (TASR) - Ozbrojenci v stredu spustili paľbu na tím pre očkovanie proti detskej obrne na severozápade Pakistanu, pričom zabili dvoch ľudí vrátane policajta, uviedla tamojšia polícia. K útoku sa neskôr prihlásil pakistanský Taliban. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

K útoku v okrese Bajaur hraničiacom s Afganistanom došlo dva dni potom, ako Pakistan spustil svoju najnovšiu národnú kampaň na potlačenie vírusu, ktorý v tejto krajine stále predstavuje zdravotnú hrozbu, hoci inde je už väčšinou zlikvidovaný. Cieľom je tejto kampane je podľa kancelárie premiéra Šábháza Šarífa podať vakcínu 30 miliónom detí.

"Neidentifikovaní ozbrojení muži spustili paľbu na tím pre očkovanie proti detskej obrne v časti okresu Bajaur počas očkovacej kampane," oznámil tamojší policajt.

Pakistanský Taliban (Tehríke Tálibán Pákistán, TTP) vo svojom vyhlásení uviedol, že jeho bojovníci zabili policajta, ktorý sprevádzal tím pre očkovanie, a zranili ďalšieho policajta. Vo vyhlásení radikálneho hnutia nebol spomenutý pracovník z tímu pre očkovanie, ktorý zahynul pri útoku. Militanti neuviedli ani dôvod útoku.

Islamistické militantné hnutie už predtým podniklo podobné útoky na tímy pre očkovanie proti detskej obrne, pričom vykresľovalo očkovacie kampane ako sprisahanie Západu s cieľom sterilizovať deti.

Pakistan je jednou z mála krajín, kde sa pravidelne vyskytujú prípady detskej obrny spôsobené divokým typom vírusu. Podľa oficiálnych informácií bolo v minulom roku zistených šesť prípadov, väčšinou na severozápade krajiny v blízkosti afganských hraníc. S infekčným ochorením bojujú aj v susednom Afganistane.

Miestna policajná odborová organizácia vyzvala po zabití policajta na štrajk a bojkot bezpečnostných služieb.