Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 30. jún 2024Meniny má Melánia
< sekcia Zahraničie

Pri útoku v Dagestane prišiel o život kňaz a asi šesť policajtov

Ilustračná snímka. Foto: TASR-AP

Ďalších 12 policajtov bolo v dôsledku ozbrojených útokov v Derbente a Machačkale zranených.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 23. júna (TASR) - Neznámi ozbrojenci v nedeľu zaútočili na synagógu a pravoslávne chrámy v Dagestanskej republike na juhu Ruskej federácie, pričom zabili jedného kňaza a najmenej šesť policajtov. Podľa agentúry AFP o tom informovala dagestanská pobočka ruskej Národnej agentúry na boj s terorizmom (NAK).

V oficiálnom vyhlásení zverejnenom tlačovou agentúrou RIA Novosti sa uvádza, že v nedeľu podvečer došlo v dagestanských mestách Derbent a Machačkala k ozbrojeným útokom na dva pravoslávne chrámy, synagógu a post dopravnej polície.

V dôsledku teroristických útokov boli podľa predbežných informácií boli zabití 66-ročný kňaz z ruskej pravoslávnej cirkvi a najmenej šesť policajtov. Ďalších 12 policajtov bolo v dôsledku ozbrojených útokov v Derbente a Machačkale zranených.

Predseda rady Ruskej federácie židovských obcí Boruch Gorin v statuse na platforme Telegram napísal, že "synagóga v Derbente horí". Dodal, že vypálená bola aj synagóga v Machačkale.

Podľa spravodajstva agentúry RIA Novosti polícia po útoku spustila pátranie po jeho páchateľoch. Miestne médiá informovali, že v oboch mestách počuť streľbu. S odvolaním sa na policajné zdroje dodali, že polícia už zastrelila najmenej dvoch útočníkov a ďalších dvoch zadržala na úteku.

Prípadom sa začala zaoberať republiková prokuratúra i Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), ktorý tento čin predbežne kvalifikoval ako teroristický útok.

Príslušné úrady v Derbente vydali zákaz zhromažďovania a vyzvali obyvateľstvo, aby dôverovalo len informáciám z oficiálnych zdrojov.

Dagestanský prezident Sergej Melikov v statuse na platforme Telegram napísal, že neznámi útočníci sa útokmi v Derbente a Machačkale pokúsili destabilizovať situáciu v spoločnosti.

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v reakcii na útoky v Dagestane vyhlásil, že "to vyzerá ako provokácia, ktorej cieľom je vyvolať nevraživosť medzi konfesiami". Vyhlásil, že páchatelia tohto činu "sú neľudia" a že ich treba zlikvidovať priamo na mieste.