Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Pri záplavách v meste Káthmandu zahynulo najmenej 32 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rôzne časti Káthmandu zaplavila voda z riek, ktoré sa vyliali z brehov.

Káthmandu 28. septembra (TASR) - Záplavy v dôsledku pretrvávajúcich intenzívnych zrážok pripravili v hlavnom meste Nepálu Káthmandu o život najmenej 32 ľudí a ďalších 12 osôb je nezvestných, informovala v sobotu tamojšia polícia, píše TASR na základe správy agentúry AP.

Rôzne časti Káthmandu zaplavila voda z riek, ktoré sa vyliali z brehov. Hovorca polície uviedol, že v hlavnom meste zranenia utrpelo 17 ľudí, pričom 1053 osôb sa podarilo zachrániť.

Vláda v celej krajine vydala výstrahy pred povodňami, autobusy nesmeli v noci premávať. Väčšina hlavného mesta nemá k dispozícii elektrický prúd ani internet.

Minister vnútra Rameš Lechak pre novinárov uviedol, že škody hlásia aj z iných častí krajiny, kde sa tiež vyskytli záplavy a zosuvy pôdy, a úrady ešte stále zhromažďujú informácie. "Momentálnou prioritou vlády je záchrana ľudí a pomoc postihnutým," dodal.

Intenzívne zrážky by mali pokračovať aj cez víkend. Monzúnová sezóna spojená s intenzívnymi zrážkami sa spravidla začína v júni a končí v strede septembra.