Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Zahraničie

Pri zosuve pôdy vo Švajčiarsku po silnej búrke zomreli dovolenkárky

Voda z rieky Rhône sa vyliala na zastávku a koľajnice po silných búrkach, ktoré spôsobili záplavy v meste Sierre na juhozápade Švajčiarska v nedeľu 30. júna 2024. Foto: TASR/AP

Záchranné práce mimoridne komplikovalo zlé počasie, viaceré údolia sú nedostupné a odpojené od elektrickej siete.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Ženeva 30. júna (TASR) - Dvaja ľudia zomreli a tretí je nezvestný po zosuve pôdy v juhovýchodnom Švajčiarsku, uviedla v nedeľu miestna polícia. TASR informuje podľa agentúry AFP a AP.

Nad Švajčiarskom bolo počas víkendu viacero búrok so silnými prívalovými lejakmi. Na západe územia evakuovali stovky ľudí z okolia rozvodnenej rieky Rhôna a jej prítokov.

"Telá dvoch ľudí našli záchranári po zosuve pôdy v regióne Fontana," uviedla vo vyhlásení polícia v talianskojazyčnom kantóne Ticino. Podľa lokálneho denníka La Regione to boli dve dovolenkárky v údolí Maggia neďaleko mesta Locarno. Záchranné služby museli zabezpečiť evakuáciu asi 300 ľudí, ktorí prišli na futbalový turnaj v Peccii, takmer 70 ďalších bolo evakuovaných z táboriska v obci Mogno.

Záchranné práce mimoridne komplikovalo zlé počasie, viaceré údolia sú nedostupné a odpojené od elektrickej siete. Federálny výstražný systém uviedol, že časť kantónu je bez dodávky pitnej vody.

V kantóne Valais na západe krajiny civilné bezpečnostné služby po vyliatí rieky Rhôna na rôznych miestach evakuovali "niekoľko stoviek" ľudí, voda zaplavila tiež diaľnicu a železničnú trať.

Extrémne zrážky zasiahli minulý víkend juhovýchod Švajčiarska, pričom si vyžiadali jedného mŕtveho a spôsobili veľké materiálne škody.