Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Privatizácia štátnych podnikov v Poľsku pokračuje

Najväčší súčasný privatizačný projekt, predaj kľúčového cukrovaru krajiny Krajowa Spólka Cukrowa S. A. (Polski Cukier) jeho zamestnancom a roľníkom, však vláda zastavila.

Varšava 3. apríla (TASR) - V tomto a v nasledujúcom roku chce vláda sprivatizovať približne 300 štátnych podnikov. Ich predaj by mal priniesť do štátneho rozpočtu okolo 15 miliárd PLN (3,37 miliardy eur).

Najväčší súčasný privatizačný projekt, predaj kľúčového cukrovaru krajiny Krajowa Spólka Cukrowa S. A. (Polski Cukier) jeho zamestnancom a roľníkom, však vláda zastavila, lebo niektorí z budúcich akcionárov vyslovili obavu, že ak by ho kúpili, cukrovar by sa stal terčom nepriateľského prevzatia.

Tento názor vyjadrovali v pondelok (2. 4.) na demonštrácii proti privatizácii pestovatelia cukrovej ropy.

Námestník ministra financií Tomasz Lenkiewicz povedal, že sa rozhodnutie nepredávať cukrovarnícky koncern prijalo vzhľadom na súčasnú ekonomickú a finančnú situáciu a záujmy ministerstva.

Polski Cukier v súčasnej podobe vznikol pred desiatimi rokmi. Na domácom trhu bojuje s konkurenciou nemeckých firiem Nordzucker, Pfeifer &, Landen a Suedzucker.

V Poľsku sa ročne spotrebuje 1,6 milióna ton cukru, hoci mu EÚ jeho výrobu obmedzila na 1,4 milióna ton, čo je 9 % z jeho celkovej ročnej výroby európskej 27. Polski Cukier vyrába ročne 550.000 ton repného cukru a svoje kapacity v dôsledku limitu dlhodobo nevyužíva.