Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Zahraničie

Proces s údajným vrahom Londýnčanky Everardovej sa začne v októbri

Na kresbe zo súdnej siene príslušník londýnskej Metropolitnej polície (MPS) Wayne Couzens (vľavo) sedí v súdnej sieni Westminsterského magistrátneho súdu v Londýne v sobotu 13. marca 2021. Foto: TASR/AP

Everardovej telo sa po rozsiahlom pátraní našlo minulý týždeň v lesoch pri meste Ashford v grófstve Kent, približne 78 kilometrov od miesta, kde ju videli naposledy.

Londýn 16. marca (TASR) - Proces s údajným vrahom a únoscom Sarah Everardovej, ktorej smrť otriasla celou Britániou, sa začne v októbri. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Policajt Metropolitnej polície Wayne Couzens (48), ktorý predtým pracoval na úseku ochrany diplomatických objektov, v utorok prostredníctvom videospojenia nakrátko predstúpil pred londýnsky trestný súd Old Bailey.

Termín začiatku predbežného pojednávania bol stanovený na 25. októbra. Pred súdom by mal Couzens za účelom priznania alebo odmietnutia viny vypovedať ešte v júli. O prepustenie na kauciu v utorok nepožiadal.

Everardovej telo sa po rozsiahlom pátraní našlo minulý týždeň v lesoch pri meste Ashford v grófstve Kent, približne 78 kilometrov od miesta, kde ju videli naposledy. Nezvestná bola od 3. marca, keď vo večerných hodinách peši odišla z domu svojho známeho v južnom Londýne.

Príslušníci Meropolitnej polície prehľadávajú pozemok neďaleko golfového ihriska v súvislosti s pátraním po nezvestnej 33-ročnej Sarah Everardovej v Ashforde, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


V piatok Metropolitná polícia uviedla, že v rámci vyšetrovania tohto prípadu vniesla voči Couzensovi obvinenie z únosu a vraždy. V čase zmiznutia Everardovej nebol v službe. Policajta Couzensa zatkli aj pre podozrenie z obnažovania sa na verejnosti, nesúvisiace s prípadom Everardovej.

Verejnosť po medializovaní tohto prípadu apeluje na britskú vládu, aby prijala účinnejšie opatrenia zamerané na lepšiu ochranu žien a dievčat. Mnohé obyvateľky britskej metropoly a jej okolia sa totiž v súvislosti s prípadom začali obávať o svoju bezpečnosť. Britská vláda prisľúbila, že zvýši príspevky na financovanie pouličného osvetlenia a priemyselných kamier, ktoré majú byť súčasťou balíka opatrení zameraných na prevenciu útokov voči ženám.