Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

Proces so Sajfom Kaddáfím sa začne v septembri napriek protestom ICC

Na snímke z 19.novembra 2011 v Zintáne sedí syn zvrhnutého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího , Sajf Islám Kaddáfí so zafačovanými prstami na pravej ruke po zatknutí líbyjskými povstalcami v púšti na juhu Líbye. Foto: TASR/AP Photo

V Líbyi v prípade uznania vinným čaká Sajfa Isláma trest smrti, ICC by ho mohol odsúdiť najviac na doživotie.

Tripolis 20. augusta (TASR) - Súdny proces so Sajfom Islámom Kaddáfím sa začne v septembri pred líbyjským súdom. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na zdroj z líbyjskej justície.

Proces so synom zosadeného vodcu Muammara Kaddáfího sa bude konať v Líbyi napriek výhradám Medzinárodného trestného súdu (ICC), ktorý žiadal Tripolis o jeho vydanie.

ICC vlani obžaloval Sajfa Isláma z účasti na zabíjaní demonštrantov počas občianskej vojny a vydal na neho zatykač. Rokovania o vydaní obvineného na proces do Haagu však neboli úspešné.

Predstaviteľ Líbye pri ICC Ahmad Džehání dnes informoval, že súd so synom zvrhnutého vodcu sa začne na budúci mesiac. Podľa neho bude dejiskom procesu zrejme mesto Zintán, asi 160 kilometrov západne od Tripolisu, kde Sajfa Isláma od zajatia v novembri 2011 zadržiavajú miestne milície.

Zintán už v tejto súvislosti navštívila delegácia vlády v Tripolise, aby preskúmala, či v meste existujú vhodné podmienky na konanie procesu.

Príslušníci bývalých povstaleckých milícií žiadajú, aby súd prebehol v Zintáne. Obávajú sa totiž, že v prípade prevozu do Tripolisu by mohol Kaddáfí ujsť.

V Líbyi v prípade uznania vinným čaká Sajfa Isláma trest smrti, ICC by ho mohol odsúdiť najviac na doživotie.